Herceg Novi: Počela izgradnja katastra zelenila

Terenski rad i unos podataka će se raditi uporedo i to je najdugotrajniji proces, dok će se analize raditi periodično
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2016. 14:32h

Snimanjem stabla Kanfora u Parku Nikole Đurkovića u centru grada danas je u organizaciji Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog počela izrada katastra zelenila na području opštine.

"Formirali smo stručne administrativne resurse i posjedujemo savremenu geodetsku opremu koja će ubrzati i olakšati izvođenje ovog zahtjevnog projekta na terenu. Ovo je jedan od značajnijih strategijskih, dugoročnih projekata koje pokreće Agencija i moja želja je da pokrenemo što više takvih, kako bismo na adekvatan način zaštitili grad i odredili smjernice daljeg razvoja", saopštio je direktor Agencije Nikša Grgurević.

Sadašnje stanje zelenih površina i biljnog materijala zahtijeva sistematizaciju i racionalnije upravljanje, ali i zaštitu od naraslih pritisaka izgradnje. Upravo to je cilj katastra zelenila, zaštita zelenih površina, spriječavanje njihovog uništavanja i projektovanje novih.

"Izrada katastra će se odvijati u više faza: priprema, terenski rad, unos i analiza podataka", objašnjava koordinatorka projekta diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Milica Berberović.

Pripremni radovi se odnose na pripremu baze podataka, istraživanje postojeće dokumentacije, definisanje prostornih objekata, razradu plana rada. Terenski rad i unos podataka će se raditi uporedo i to je najdugotrajniji proces, dok će se analize raditi periodično.

Za sve zelene površine upisuju se podaci o veličini, mikrolokaciji, ekspoziciji i drugim značajnim elementima. Za svako stablo na lokaciji upisuju se visina, prsni prečnik, širina krošnje, zdravstveno stanje i drugi kriterijumi na osnovu kog će se stabla klasifikovati u jednu od četiri kategorije. U katastar zelenila biće upisani: sva stabla preko 150 mm u prečniku, žbunje visine preko 1,5 metara i rijetke alohtone biljne vrste bez obzira na veličinu.

"Katastar zelenih površina treba da da ukupnu sliku postojećeg zelenog fonda, kvaliteta i kvantiteta zelenih površina i smjernice za zaštitu i očuvanje tog fonda", kazao je Grgurević.

Galerija

Bonus video: