Ko Ministarstvu odbrane nabavlja oružje?

Otkad je Radusinović razriješen dužnosti, niko nije imenovan za pomoćnika ministra za materijalne resurse u MO
202 pregleda 14 komentar(a)
oklopno vozilo, Foto: Savo Prelević
oklopno vozilo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2016. 19:44h

Ministarstvo odbrane (MO) više od godinu funkcioniše bez pomoćnika ministra za materijalne resurse, koji ima ogromnu ulogu u raspolaganju resursima oružanih snaga i nabavci novog naoružanja i opreme.

Otkad je tadašnji pomoćnik ministra za materijalne resurse Miodrag Radusinović krajem 2014. godine razriješen dužnosti zbog odlaska u penziju, ministarstvo nije nikog formalno imenovalo na fukciju, čak ni u vidu vršioca dužnosti.

Izvori „Vijesti“ iz VCG tvrde da je od tada do danas upravljenja materijalnim resursima sistema odbrane praktično u rukama načelnika Generelaštaba VCG, admirala Dragana Samardžića.

On je nedugo po osamostaljenju Crne Gore, kao civil, obavljao tu funkciju za mandata bivšeg ministra odbrane Bora Vučinića tokom čega je Vojska pretrpjela drastičnu redukciju naoružanja, opreme i vrlo vrijednih lokacija koje su koristile oružane snage tokom decenija u bivšoj Jugoslaviji, čak i u Austro-Ugarskoj.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li admiral Samardžić ponovno „gazduje“ materijalnim resursima sistema odbrane, niti su precizirali kada će biti postavljen novi pomoćnik ministra.

„Odlaskom prethodnog pomoćnika ministra za materijalne resurse u penziju, MO je, u skladu sa novom organizacijom i sistematizacijom, iniciralo popunu mjesta direktora za materijalne resurse i isti će biti izabran u skladu sa zakonom propisanom procedurom”, saopšteno je “Vijestima” iz ministarstva, kojim rukovodi Milica Pejanović.

Dobro upućeni stručnjaci koji su insistirali na anonimnosti, objasnili su “Vijestima” da je pomoćnik za materijalne resurse jedan od najbitnijih ljudi u svakom sistemu odbrane, da preko njega prolaze desetine miliona eura, posebno prilikom nabavke nove opreme i naoružanja.

“Uvođenje u naoružanje novih sistema i opreme skup je i komplikovan proces, a odluke o njihovoj nabavci ne donose se naprečac, već nakon sveobuhvatne analize sa više aspekata - koliko to košta, koje efekte daje, ima li određeni sistem odbrane iskustava u korištenju slične ili identične opreme i naoružanja i sličnog”, kazao je naš sagovornik.

U Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti nema poligona za ispitivanje naoružanja i vojne opreme, niti institucije koja bi zamijenila nekadašnji Tehnički opitni centar Vojske Jugoslavije.

Stručnjaci i bivši visoki oficiri sa kojima su razgovarale “Vijesti” smatraju da je zbog svega toga, proteklih godina kod nas donešeno i nekoliko diskutabilnih odluka.

Nabavljena su tako terenska vozila “toyota land cruiser” koja, iako dorađena u austrijskoj firmi “Achleitner” nisu pravi “punokrvni” džipovi poput legendarnog “Mercedesa G wagen” (Pucha) koji je decenijama službovao u nekadašnjim JNA, VJ i VSCG.

Prilikom nabavke novog streljačkog naoružanja u “NATO kalibru”, ministarstvo se odučilo za nove, izuzetno kvalitetne, ali i vrlo skupe puške njemačkog proizvođača “Heckler&Koch”, iako se nudila mnogo jeftinija automatska puška kragujevačke „Zastave“. Ta puška u “NATO kalibru” - 5,56 milimetara i dalje koristi mehanizam, koji i zapadni stručnjaci smatraju neprevaziđenim po jednostavnosti i pouzdanosti.

„Ne smatramo da su donešene pogrešne odluke u vezi sa opremanjem VCG tim vozilima i streljačkim naoružanjem. Prvo, u vrijeme nabavke ovih sredstava MO je imalo pomoćnika za materijalne resurse. Drugo, MO sredstva nabavlja u tenderskom postupku propisanom zakonom, u kojem nije dozvoljeno navoditi tip i proizvođača sredstva, već se na osnovu zahtijevanih tehničkih karakteristika i ostalih parametara, vrši izbor najpovoljnije ponude“, odgovorili su iz ministarstva.

MO: Testiramo novu opremu

Ministarstvo odbrane je kao „neistinite i neutemeljene“ odbacio tvrdnje da se nije obavljalo testiranje nove opreme i naoružanja prije donošenja odluke o njenoj nabavci.

Kažu da je taj proces „veoma kompleksan” i podrazumijeva izradu stručnih studija za složenija sredstva, izradu projektnih zadataka, taktičko-tehničkih zahtjeva, ispitivanje tržišta, definisanje uslova tendera, sprovođenje tenderske procedure, komisijsko praćenje procesa proizvodnje sredstava, ispitivanje kvaliteta, prijem i uvođenje sredstava u naoružanje VCG i slično.

„Prilikom sprovođenja tenderskog procesa za nabavku puške 5,56 mm, završna ispitivanja pušaka kvalifikovanih ponuđača izvršena su na poligonu u Danilovgradu, i upravo je stručna komisija nakon detaljnih ispitivanja u svim uslovima, najvišu ocjenu dala pušci „Heckler & Koch“. Takođe, izradu vozila „Toyota Land Cruiser“ za potrebe VCG od početka do kraja je pratila stručna komisija MO i značajno uticala i na određene tehnička rješenja i kvalitet proizvoda“, odgovorili su iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: