HERCEG NOVI

Učili kako se pravi iglo, a sada kako su Austrougari gradili puteve

“Gradnja igloa, kao i ostali, prethodno organizovani događaji, pokazala je da se proporcionalno uloženom trudu u osmišljavanju ponude, povećava i posjeta zaleđu, te da je to put kojim se bez nekih velikih ulaganja mogu postići vidni pomaci u otkrivanju Orjena”, kazao je Starčević
107 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2016. 15:24h

U okviru programa Podigni glavu, upoznaj Orjen, sjutra će u prostorijama mjesne zajednice Herceg Novi biti organizovana prezentacija “Austrougarski pješački i kolski putevi hercegnovskog zaleđa“, kao uvodna prezantacija iz edukativno-promotivnog ciklusa „Upoznaj bokeško zaleđe“. Planirano je upoznavanje sa istorijskim, kulturnim, ali i privrednim značajem očuvanja ovog dijela graditeljskog nasljeđa.

Proteklog vikenda je, u okviru programa Podigni glavu, upoznaj Orjen, organizovana Školica guštanja na snijegu u okviru koje je praktično porezentovana tehnike gradnje igloa.

U subotu se u planinarskom domu „Za Vratlom“ (1.160 m) okupilo 60 ljudi, planinara, izletnika, roditelja sa djecom. U prijepodnevnim satima, kada je počela školica na otvorenom i temperatura koja se još držala na minus 11 je upravo odgovarala zadatoj polarnoj temi. To nikome nije naročito smetalo, pa je ubrzo na livadi pokrivenoj snijegom počeo da niče objekat od zaleđenih sniježnih kocki, a uz pomoć mnoštva složnih ruku je završen u ranim popodnevnim satima. Razlika u temperaturi je odmah bila evidentna, jer, ma kako to na prvi pogled zvučalo čudno, iglo ima zahvaljujući sniježnim zidovima odlične termoizolacione osobine, te se u njemu temperatura penje dosta iznad nule.

“Gradnja igloa, kao i ostali, prethodno organizovani događaji, pokazala je da se proporcionalno uloženom trudu u osmišljavanju ponude, povećava i posjeta zaleđu, te da je to put kojim se bez nekih velikih ulaganja mogu postići vidni pomaci u otkrivanju Orjena”, kazao je v.d. direktor Agencije za zaštitu Orjena Željko Starčević, koja je organizator programa.

Edukativna tura do Bjelskih Kruševica okupila je 20-ak učesnika Starim, koji su skoro zaboravljenim stazama, obišla sve zanimljivosti toga kraja, od mjesta gdje se vadi poznati đurićki kamen, preko Vukovog mosta – graditeljskog djela s početka 20-og vijeka, pa sve do crkvi Sv. Arhangel Mihailo i Sv. Tekla. Sa platoa ispred Sv. Tekle okupljeni su uživali u jednom od najboljih vidikovaca na Tivatski zaliv. Nezaobilazna tema je bio i rimski papa, Siksto V (papa „pereti“), navodno porijeklom upravo sa Bjelskih Kruševica.

Galerija