Nikšić: Braći Backović stigli kreveti

“Sva ova pomoć znači nam mnogo. Iznenađeni smo ovolikom brigom i hvala svima”, kazao je Miroslav
124 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2016. 15:15h

Braći Backović, Miroslavu (50) i Veselinu (48), danas je Crveni krst Crne Gore, posredstvom opštinske organizacije, dopremio krevete, dušeke, jorgane, ćebad, posteljinu, kompletan kuhinjski set i garderobu.

Backovići žive u centru Nikšića, preko puta zgrade Desetke, u gotovo nemogućim uslovima. U roditeljskoj kući, koja je izgrađena prije više od stotinu godina, Backovići od pokućstva imaju dva dušeka na kojima spavaju, šporet na drva i sto. Dio stare kuće počeo je da se obrušava, što od starosti, što od vlage, podovi i krov su propali, struja im je isključena prije tri godine, a na zastakljenoj verandi nalazi se improvizovano kupatilo – WC šolja i stari bojler iz kojeg toči voda.

“Sva ova pomoć znači nam mnogo. Iznenađeni smo ovolikom brigom i hvala svima”, kazao je Miroslav.

Prema njegovim riječima, nakon što su mediji upoznali javnost sa teškom situacijom u kojoj se nalaze, gotovo svakodnevno dođe neko od Nikšićana i donese im hranu.

Miroslav prima socijalnu pomoć od 64 eura, a Veselin je naslijedio minimalnu penziju od roditelja. U komšiluku i okolnim poslovnim prostorima za Backoviće imaju samo riječi hvale, pa ih povremeno pozovu da im iscijepaju ili slože drva, jer zbog zdravstvenog stanja druge poslove nijesu u stanju da obave.

„Jedno vrijeme sam se liječio po Beogradu i Kotoru. Dok je majka bila živa, ona je vodila računa o nama, o kući, o svemu. Umrla je ’90-ih godina. Nijesam se nikome obraćao za pomoć. Sramota me, a i ne volim da tražim od ljudi, već da sam uradim sve što mogu“, kazao je Miroslav.

On i brat, nenavikli na toliku pažnju, zahvalni su Crvenom krstu i svima koji su im narednih dana izašli u susret.

Od nikšićkog Crvenog krsta su prošle sedmice dobili hrane za desetak dana, a obišli su ih i predstavnici Centra za socijalni rad, koji će u toku ove sedmice vidjeti na koji način mogu da pomognu Backovićima da se njihova situacija riješi na najbolji mogući način.

Danas će im hranu donijeti i Volonteri Crne Gore.

Pošto se veliki broj građana javio sa željom da Backovićima uplati novac Miroslav je danas, uz pomoć socijalnog radnika, otvorio žiro račun kod Prve banke: 535-0100100115233-24, na ime Miroslava Backovića.

Galerija

Bonus video: