Kancerogeni piren pritisnuo Pljevlja

Srednja vrijednost benzoapirena iznosila je 21,23 nanograma po metru kubnom, a dozvoljena je svega jedan nanogram
63 pregleda 5 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.01.2016. 07:01h

Sadržaj kancerogene materije benzoapirena u decembru je u Pljevljima bio više od 20 puta iznad dozvoljene granice.

To pokazuju podaci iz izvještaja o praćenju kvaliteta vazduha koji je uradila Agencija za zaštitu životne sredine. Osim povećanih vrijednosti benzoapirena, tokom decembra je registrovano i višestruko povećanje vrijednosti PM 10 čestica.

Sve to dogodilo se nakon kratkoročnih mjera Vlade, koje su predstavljale odgovor na dramatično zagađenje vazduha u Pljevljima.

Sadržaj benzoapirena izračunat kao srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka u decembru je iznosila 21,23 nanograma po metru kubnom, a dozvoljena vrijednost je svega jedan nanogram.

Maksimalna dnevna vrijednost štetnih PM 10 čestica, od čak 424,2 mikrograma po metru kubnom što je osam puta više od dozvoljenih vrijednosti, izmjerena je 16. decembra. Još gore je, prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, bilo juče, kada je u 13 časova izmjereno 446,7 mikrograma po metru kubnom.

Najmanja koncentracija izmjerena je posljednjeg dana prošle godine - 78,7 mikrograma po metru kubnom, što je neznatno više od dozvoljene vrijednosti. To, praktično, znači da je koncentracija PM 10 čestica bila iznad dozvoljene tokom cijelog decembra, a po važećim propisima ne bi smjelo da pređe 35 dana godišnje.

Tokom decembra, šest dana jednočasovne vrijednosti sumpor-dioksida su bile iznad propisane granične vrijednosti, a osam dana srednje dnevne vrijednosti tog gasa bile su iznad propisane granične vrijednosti od 125 mikrograma po metru kubnom.

Pripada prvoj grupi kancerogena

Benzoapiren je policiklični aromatični ugljovodonik i visokokancerogena materija, koju je Internacionalna agencija za istraživanje raka uvrstila u prvu grupu kancerogena.

Stručnjaci upozoravaju da izlaganje prekomjernim koncentracijama benzoapirena može da izazove kancer, jer se zadržavaju u plućima, a proces razgradnje traje i do godinu.

Benzoapiren nastaje kao rezultat nepotpunog sagorijevanja energenata, a nalazi se i u katranu, u izduvnim gasovima automobila, dimu od cigareta...

Bonus video: