Upoznajte najmlađeg sportskog podvodnog ribolovca

Najmlađem među 35 podvodnih registrovanih sportskih ribolovaca, cilj je da se nakon završetka škole ukrca kao kuvar na teretni brod...
277 pregleda 13 komentar(a)
Milan Popović, Foto: Privatna arhiva
Milan Popović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.01.2016. 19:23h

Osamnaestogodišnjak Milan Popović, preko 150 dana godišnje provede pod vodom, u lovu na ribu.

Od podvodnog ribolova ne odustaje ni ovih ledenih dana već, tvrdi, navuče ronilačko odijelo debljine osam milimetara i “nema zime”.

"Podvodni sportski ribolov jeste ekstremna disciplina, ali, isključivo ako se ne pridržavate pravila, a glavno glasi - nikada ne ronite sami”, kazao je “Vijestima” najmlađi crnogorski sportski podvodni ribolovac.

Popović je maturant kuvarskog smjera barske Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, a cilj mu je da se nakon završetka škole ukrca kao kuvar na brod.

Počeo je da roni još u sedmoj godini, a prva znanja iz podvodnog ribolova duguje Božidaru Griviću i Šišku Nikočeviću. Kurs ronjenja na dah - u Apnei, završio je kod renomiranih hrvatskih instruktora Vedrane Vidović i TomaVrdoljaka.

“U početku se majka plašila, kasnije, kad je počela riba da stiže na trpezu, preokrenulo se. Ja inače kući spremam ribu, a profesionalno se vidim u kuvarskim vodama, naravno, na moru bez kojeg ne mogu.

I da ostanem bez posla, živjeću od mora”, istakao je Popović.

Na meti su mu, orade, lica, gof, palamida,male tune, a lov na hobotnicu mu je specijalitet u zimskim danima.

“Sportski izazov ostaje zubatac, dosad mi je najveći ulovljeni imao 2.200 grama, a sanjam o velikoj kruni i velikom gofu”, kazao je.

Tvrdi da u lov kreće rano, prije izlaska sunca, jer se riba u to doba tek budi i neoprezna je.

“Imam dvije glavne tehnike lova - na rupu i šunja, lagano pružam ruku od kamena do kamena, tražim ribu”, pojasnio je mladi Baranin.

Na domaćim takmičenjima je i dalje ubjedljivo najmlađi među 35 podvodnih registorvanih sportskih ribolovaca.

Sa svojom barskom ekipom „Free Divers“, u kojoj su bili i predsjednik kluba Marko Krivokapić i Ilija Purlija, lani je na prestižnom „Dive in“ Svjetskom kupu u Zadru osvojio 21. mjesto od 120 timova i napravio, za crnogorske prilike, značajan rezultat.

“Svi oni su bili neuporedivo bolji, jer mnogo duže rone od nas. Bio sam i tamo najmlađi. Ta tri dana smo imali šta da naučimo od svjetske elite u ovom sportu. Pričao sam i slikao se sa Hrvatom Danielom Gospićem, trostrukim svjetskim šampionom, to je kao da neko od fudbalera 'Mornara' stane pored Mesija”, pojasnio je Popović.

Za Barane kaže da vole more, ali uglavnom “iz koristi“, a sa kolegama iz svog kluba je već dva puta čistio barsku marinu od otpada.

U Luci Bar zamalo ulovio sabljarku preko 30 kilograma

Popoviću je glavni trofej pobjegao pred kraj prošle godine i to kod „crvenog ferala“ na ulazu u Luku Bar, kada je zamalo ulovio sabljarku.

Krajem decembra je tražio orade na pomenutom mjestu kad je, nakon sugestije jednog od starijih kolega, na nekih 400 metara ugledao karakeristično peraje sabljarke.

"Prišao sam joj na nekih pet ili šest metara, imala je preko 30 kilograma. Spazila me je, pa uhvatila dva kruga oko mene. Nanišanio sam u glavu, pomjerila se, pa još tako dva-tri puta i onda sam morao da pucam. Bukvalno za tri sekunde je istrgla svih 50 metara kanapa iz puške. Trznuo sam jednom kontru, pa drugi put, a onda je pritisak na kanap prestao, strijela se izvadila iz sabljarke, a ona pobjegla".

Tokom podvodnog ribolova vreba i opasnost od dinamita

Popović tvrdi da je tokom ronjenja preživio mnoge situacije od zaglavljivanja na devet metara dubine do eksplozije dinamita.

"Bio sam u nekoliko opasnih situacija, od zaglavljivanja u rupi kod Utjehe na devet metara dubine, i napada murine dok sam imao za pojasom nekoliko hobotnica, do gaženja gumenjakom i dinamita na samo desetak metara od mene. No, sve je prošlo bez posljedica”, kazao je.

Međutim, tvrdi da i dalje roni zbog mira i tišine koje mu more pruža.

“Kad osjetim nervozu, odmah odem na more, i nakon tih pet ili šest sati u moru nestaju sve kopnene muke”, pojasnio je Popović.

Bonus video: