Tivat: Popravljaju "Francinu" autobusku

Tivatska Autobuska stanica očekuje 11 odsto bolje prihode u 2019. i veća ulaganja
3137 pregleda 2 komentar(a)
Autobuska stanica u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Autobuska stanica Tivat (AST) planira da ove godine prihoduje ukupno 331.470 eura, što je oko 11 odsto više od prihoda u 2018.

Najveći dio prihoda odnosi se na peronizaciju od koje se očekuje 180.750 eura, od staničnih usluga AST planira da naplati 31,5 hiljada eura, a od izdavanja u zakup poslovnog prostora unutar tog objekta, još 30,5 hiljada eura. Od naplate provizije na prodaju redovnih autobuskih karata zaradiće 32.700, a od rezervacija 19.800 eura.

Budući da će AST uskoro instalirati barijere za prilazak na perone, uvešće se i naplata peronskih karata od čega se očekuje ukupni godišnji prihod od 500 eura. Pored toga, u AST su planirali da tokom ove godine ugrade i novi softver za naplatu usluga toaleta i garderobe, postave bilborde za reklamiranje na peronima, obezbijede adekvatne pristupne rampe za lica sa invaliditetom i nastave sa uređenjem zelenih površina oko tog objekta.

Akcenat će biti stavljen i na rješavanje administrativnog problema sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva zbog kojeg AST nije upisana u redove vožnji prevoznika koji održavaju redovne linije sa Crnogorskog primorja za Vojvodinu, pa njihovi autobusi zato ne svraćaju u tu stanicu i AST gubi značajne prihode.

U saradnji sa opštinskim i državnim inspekcijama, u AST očekuju da se tokom ove godine više pažnje pokloni i rješavanju problema sa nelegalnim zaustavljanjem na ulicama Tivta, mimo AST, autobusa na redovnim međugradskim i međudržavnim linijama.

To opštinsko preduzeće inače, već drugu godinu nastavlja da ulaže u sanaciju i rješavanje brojnih problema sa loše izgrađenim objektom i njegovom tehničkom opremom, a koji je napravljen 2015. u javno-privatnom partnerstvu Opštine Tivat i preduzeća „Mesopromet“ iz Bijelog Polja. Stanicu je sagradila ta firma u vlasništvu bjelopoljskog biznismena i člana Predsjedništva DPS Hilmije France, ali je objekat, iako je star tek tri godine, lošeg kvaliteta i pun je mana koje AST postupno otklanja ulažući u to značajan dio svoje redovne zarade.

Tako je lani riješen najveći dio problema prokišnjavanja u čekaonicu, ali kiša i dalje prodire u druge djelove stanice. Izvršena je i kompletna popravka svih električnih instalacija, popravljen je nefunkcionalan i neispravan sistem za klimatizaciju, loše rampe za ulaz autobusa na perone zamijenjene su novima i kvalitetnijima, a ugrađen je i novi kvalitetan sistem za video nadzor. Iz menadžmenta AST upozoravaju da u odnosima Opštine Tivat i „Mesoprometa“ još nije riješen status parking prostora za automobile ispred stanice, što je veliki problem za AST jer nije definisano pravo korišćenja i održavanja te javne površine koja stoga nerijetko pruža ružnu sliku svojom neuređenošću i prljavošću.

AST namjerava da ove godine u nastavak popravki, sprovođenje neophodnih građevinskih radova i nastavak kapitalnih ulaganja u novu oprmu, investira oko 45 hiljada eura, što je skoro trećinu više nego lani.

Uz to, za uređenja zelenih povšina utrošiće se dodatnih 5 hiljada eura. AST inače, trenutno zapošljava 14 stalnih radnika, a prosječna plata u toj opštinskoj firmi je 410 eura.

Bonus video: