Krivokapić: Obaveza države je da zaštiti novinare od pritiska i svih loših namjera i interesa

"Slobodna riječ, uticaj na javno mnjenje i informisanje javnosti jeste jedna od velikih privilegija društvenog života, ali svakako i snažna obaveza i odgovornost", kazao je Krivokapić
91 pregleda 4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.01.2016. 18:28h

Obaveza države, zapadne demokratije kojoj teži Crna Gora, jeste da stvara ambijent za nesmetan i dostojanstven rad i da pruži slobodu i zaštiti novinare od pritiska, zloupotrebe i svih loših namjera i interesa, kazao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić u čestitki povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore.

“Uvaženi poslenici javne riječi u Crnoj Gori, slobodna riječ, uticaj na javno mnjenje i informisanje javnosti jeste jedna od velikih privilegija društvenog života, ali svakako i snažna obaveza i odgovornost. U mladim demokratijama prisutan je stalni izazov obezbjeđivanja slobode novinara i stvaranja uslova za njihov nezavisan, profesionalan i nadasve istraživački rad. Ako to prati i vaša lična borba za vjerodostojnom informacijom i ako vam je najviši cilj profesionalizam, čast i ugled, onda možemo biti uvjereni da će medijske slobode živjeti – biti žila kucavica demokratije, korektivni faktor društva sa ciljem rada u javnom interesu. Na vam i na nama je da stvaramo čistu medijsku scenu, pristojan posao i život svima. To je državni interes i to je interes vaš i vaše profesije. U ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, čestitam vam Dan novinara”, kazao je Krivokapić.

Đukanović: Novinarska profesija mora biti esnafska odgovornost, a ne predmet političke rasprave

Predsjednik Vlade Milo Đukanović uputio je, povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore, čestitku novinarima u Crnoj Gori.

"Ostvareni napredak u oblasti medijskih sloboda je evidentan i prepoznat od međunarodne zajednice, te kao takav predstavlja podstrek za veću profesionalizaciju novinarske profesije i unapređenje standarda novinarstva", naglasio je predsjednik Vlade.

Premijer Đukanović je istakao da je normativni okvir koji je Država postavila u ovoj oblasti visoko ocijenjen u pregovaračkoj agendi od strane Evropske unije i predstavlja podsticaj da zajednički predano radimo na ostvarenju najviših standarda u ovoj oblasti.

„Medijski poslenici su nosioci afirmacije društvenih vrijednosti i procesa koji vode unapređenju standarda u čitavom nizu oblasti od značaja za kvalitet života građana. Novinarska profesija zato mora biti esnafska odgovornost, a ne predmet političke rasprave, kako bi zajednički stvarali nove vrijednosti, kao zalog za blisko bolje dane cijele Crne Gore“, navedeno je u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Milić: Slobodno novinarstvo oslikava ukupni stepen demokratije svake zemlje

Slobodno novinarstvo oslikava ukupni stepen demokratije svake zemlje. Nema slobodne Crne Gore bez slobodnih medija, jer oni moraju biti građanska savjest društva, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić

"Kao što temeljni cilj medija treba da bude da promovišu istinu, slobodu, pravdu i demokratiju, ma kako različito razumjeli te značajne vrijednosti, tako je i zadatak novinara koji časno i odgovorno obavljaju svoj posao da upravo oni svojim radom i djelovanjem nametnu na medijskoj sceni kriterijume i kvalitete profesionalne etike", kazao je Milić.

Milić je dodao da tradicija novinarstva i izgovorene riječi u Crnoj Gori dodatno obavezuje novinare da medijska scena bude samo područje stremljenja za istinom i profesionalnošću, koja će imati podršku svih građana.

"Put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak i još se od davnina za slobodnu riječ uvijek davalo mnogo, nekad i najviše. Među onima koji su na taj oltar priložili svoj život, visoko stoji ime Duška Jovanovića, čije ubistvo, na sramotu i nažalost, ni do danas nije do kraja rasvijetljeno. Država Crna Gora, i mi kao njeni politički predstavnici, moramo jednom zauvijek i bez odlaganja obezbijediti da nalogodavce ubistva Duška Jovanoviča stigne zaslužena ruka pravde", kazao je Milić.

Bonus video: