CZIP: Gvozdenović obmanjuje javnost

"Posvećenost Ministarstva održivog razvoja da ispuni obećanja data Evropskoj komisiji i međunarodnoj zajednici dovedena u pitanje", rekli su iz CZIP
3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2016. 13:12h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović javno je dao prioritet okončanju postupka zaštite Ulcinjske solane i istovremeno obmanuo javnost, jer njegovo ministartsvo uskraćuje saglasnost na zaštitu ovog lokaliteta, koju je već početkom decembra revnosno pružilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP).

Dodali su da je na nedavno održanom sastanku Gvozdenović je pred Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i ambasadorima zemalja koje se zalažu i prate napredak inicijative za zaštitu životne sredine najavio niz priroriteta u oblasti zaštite životne sredine gdje je na prvom mjestu postavljeno pitanje zaštite Ulcinjske solane.

"Posvećenost Ministarstva održivog razvoja da ispuni obećanja data Evropskoj komisiji i međunarodnoj zajednici dovedena u pitanje jer ne postoji zakonski osnov da se ova saglasnost po zahtjevu opštine Ulcinj ne dostavi u predviđenom roku shodno upravnom postupku. Naime, kako Zakon o zaštiti prirode u svojim odredbama predviđa obavezu davanja saglasnosti ministartsva na akt o proglašenju zaštićenog područja, ne precizirajući rok za oglašavanje, Ministarsvo odbija dostaviti saglasnost ili istu uskratiti u formi koju predviđa Zakonom o upravnom postupku obzirom da je riječ o obavezujućem mišljenju bez kojeg se ovaj postupak ne može okončati", istakli su iz CZIP.

Iz ove NVO su kazali da su nejasni razlozi ovakvog postupanja ministarstva, kao i da je zabrinjavajuće da se proces nacionalne i međunarodne zaštite odugovlači posebno kada se istovremeno u saopštenjima za javnost zaštita Ulcinjske solane stavlja na vrh liste prioriteta u oblasti zaštite životne sredine.

"Takođe nisu poznati razlozi zbog kojih se još uvjek nije podnio zahtjev Ramsarskom sekretarijatu za upis Solane na listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja za koju nije uslov prethodna nacionalna zaštita, što je činjenica sa kojom je resorno ministarstvo upoznato. Napominjemo da je prošlo više od 120 godina od kapitalnog izdanja za crnogorsku ornitologiju: Ornis Balcanica - IV knjiga - Montenegro, autoraOthmara Reisera i Ludvig von Fuhrera u kojoj su dva velikana balkanske ornitologije ostavila značajnu literaturnu građu iz koje i danas crpimo važne podatke", rekli su iz CZIP.

Iz CZIP su rekli i da nastavljaju misiju zaštite staništa, koja su kako tvrde i prije 120 godina bila biodiverzitetski atraktivna kako bi nastavili da pružaju servis milionima ptica.

"Jedno od takvih staništa je i Ulcinjska solana (nekadašnje Zogajsko blato). Na žalost još uvjek ne vidimo spremnost Vlade Crne Gore, uprkos našoj i inicijativama brojnih ambasada i Evropske komisije, da ovo stanište proglasi zaštićenim. Ovim ih putem podsjećamo da ispune obaveze date na konferenciji 13. marta prošle godine i Medjunarodnoj konferenciji o zaštiti Solani od 8-9. aprila, te da ovom važnom staništu za čitavu Evropu, konačno dodijele nacionalni i međunarodni status zaštite koji svojim bogatstvom ovo područje zaslužuje", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Bonus video: