Ivanović: Ministarstvo radi na transparentan način

„Sve što se radi u Ministarstvu poljoprivrede radi se isključivo po zakonu, po pravilima koja postoje i na vrlo transparentan način“, rekao je Ivanović
64 pregleda 7 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.01.2016. 18:14h

Sve što se radi u Ministarstvu poljoprivrede, radi se isključivo po zakonu i na vrlo transparentan način, poručio je ministar u tom resoru, Petar Ivanović.

Članovi Radne grupe parlamentarnog dijaloga saslušali su danas Ivanovića i predstavnika Pošte Crne Gore, na temu korišćenja državnih resursa.

Ivanović je kazao da vjeruje da je članovima Radne grupe dao dovoljno informacija koje govore o tome da u Ministarstvu poljoprivrede nema nikakvih pojačanih aktivnosti u ovoj godini u odnosu na prethodne.

"Poljoprivreda je nešto što ne možemo zaustavljati i pokretati kako to nama padne na pamet. Poljoprivredna proizvodnja ima svoje prirodne tokove, koji nemaju nikakve veze sa izborima“, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ne obezbijedi kontinuitet rada svih poljoprivrednih proizvođača, imaće loše konsenkvence.

„Sve što se radi u Ministarstvu poljoprivrede radi se isključivo po zakonu, po pravilima koja postoje i na vrlo transparentan način“, rekao je Ivanović.

Tome, kako je naveo, doprinosi rastući broj javnih poziva kojih je bilo 16 u prošloj godini, programi koji se objavljuju na sajtu Ministarstva, veliki broj direktnih kontakata sa poljoprivrednim proizvođačima, programa obuke i okruglih stolova.

„Ako je cilj bio da se ustanovi transparentnost rada, mislim da smo ga postigli“, smatra Ivanović.

On je naglasio da ne vidi nijedan poseban trazlog da se zaustavlja isplata premija.

„Jer, ako ne isplatimo poljoprivrednicima premije na jesen, kako će kupiti stočnu hranu i organizovati proizvodnju“, upitao je Ivanović.

Predstavnik Demosa, Goran Danilović kazao je da bi bilo smiješno pomisliti da bilo ko iz Radne grupe želi da onemogući adekvatan rad Ministarstva u izbornoj godini.

„Tražili smo garancije da nema zloupotreba službenog položaja prilikom vrđenja funkcije, u konkretnom slučaju ministra“, pojasnio je Danilović.

On je ocijenio da je nedopustivo da se u izbornom periodu, u korelaciji sa Javnim servisom, od informacije lokalnog značaja kao što je otvaranje vodovoda za 20 ili 30 domaćinstava, prave izvještaji od tri minuta u najgledanijim terminima.

„Ta vrsta sprege između pojedinih ministarstava i Javnog servisa u izbornim godinama je za nas nedopustiva“, naglasio je Danilović.

Prema njegovim riječima, poznato je da u Crnoj Gori još postoje sela koja nemaju organizovane vodovode.

„Ali, presijecati vrpce i otvarati česme i česmice svakih 15 dana, praveći od podrazumijevanih stvari gigantske promjene i pokrete naprijed, za nas je nedopustivo. To je kontaminacija javnog prostora“, smatra Danilović.

Komentarišući saslušanje direktora Pošte Milana Martinovića, on je rekao da je insistirao na razjašnjenju afere oko „čuvenog poštologa“ koji je svog pretpostavljenog izvještavao o tome kako glasaju zaposleni.

„Dobili smo uvjeravanje da se to ne može više dogoditi“, rekao je Danilović.

On je ocijenio da se ne smije nikad više desiti da Demokratska partija socijalista svoja ili pisma premijera, bez takse ili bilo čega, distribuira preko Pošte građanima Crne Gore.

„To je brutalna zloupotreba državnih resursa“, smatra Danilović.

Predstavnik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović rekao je da je Martinović na sjednici tvrdio da nikada nije dobio takav izvještaj od nekog od svojih nižih rukovodilaca.

„Istovremeno je priznao da on nikad tog čovjeka nije pozvao da objasni zašto je to uradio, i da mu ukaže da je to neprihvatljiva praksa“, dodao je Rudović.

Prema njenim riječima, na današnjoj sjednici uvjerili su se da su i Pošta, i mnoga druga javna preduzeća u Crnoj Gori, u funkciji jedne partije.

Rudović je rekao da od Ivanovića nije dobio zadovoljavajuće odgovore na pitanja o istraživanju OCCRP-a i MANS-a u kojem se ministar dovodi u vezu sa, kako je dodao, narko klanom Darka Šarića.

Kako je kazao, Ivanović smatra da nema ništa sporno u tome što je njegov bliski saradnik bio direktor kompanije koja ima direktne veze sa Šarićevom setrom.

„Ivanović smatra da to nije nikakav grijeh. To je za nas zapanjujuća izjava“, rekao je Rudović.

Predstavnik Demokrata, Neven Gošović kazao je da u toj partiji od Ivanovića očekuju da ispoštuje odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, koje ga obavezuju da tu funkciju u radnom vremenu ne može koristiti za promovisanje partije kojoj pripada.

„Niti da svoje javne nastupe u medijima, kao državni funkcioner, može koristiti za promovisanje izbornog programa te partije“, dodao je Gošović.

On smatra da će ministar poljoprivrede, imajući u vidu velika sredstva agrobudžeta i kredita koji će se u ovoj godini moći koristiti za razvoj poljoprivrede, morati da obezbijedi javnost i transparentnost korišćenja tog novca.

„I ravnopravnost svih učesnika koji žele da konkurišu za dodjelu tih sredstava“, dodao je Gošović.

Predstavnik MANS-a, Vuk Maraš kazao je da nije optimista da su u Pošti Crne Gore shvatili da ne treba da se miješaju u izborni proces i da utiču na slobodnu volju građana.

„Zato što smo danas čuli od funkcionera Pošte da se oni famoznim slučajem poštologa nijesu ni bavili“, dodao je Maraš.

On je rekao da je Ivanoviću ukazao na situaciju da je 2013. godine, uoči predsjedničkih izbora, poljoprivrednicima podijeljeno 2,2 miliona eura.

„Danas smo čuli da su te podjele premija rezultat kašnjenja u prethodnim godinama i elementarnih nepogoda. Međutim, meni to mnogo miriše na prilagođavanje tih kašnjenja predsjedničkim izborima, kako bi se izvršio uticaj na slobodnu volju građana“, kazao je Maraš.

Bonus video: