Sjećanje na pogibiju antifašista na Podima: Neće nam dozvoliti prekrajanje istorije

Cvijeće je položeno i kod spomenika Bezmetković na Savini
92 pregleda 7 komentar(a)
polaganje cvijeća, herceg novi, Foto: Slavica Kosić
polaganje cvijeća, herceg novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.01.2016. 15:59h

U znak sjećanja na dan kada su prije 73 godine na Podima u zaleđu Herceg Novog, poginuli narodni heroji Nikola Đurković i Savo Ilića i prvoboraci Dašo Pavičić i Stijepo Šarenac danas su predstavnici udruženja boraca i antifašista iz Herceg Novog, Kotora i Tivta, i predstavnici lokalne samuprave položili su cvijeće i odali poštu palim borcima kod spomen obilježja na Podima.

Cvijeće je položeno i kod spomenika Bezmetković na Savini.

“Na vašem djelu utemeljena je državnost Crne Gore, vaše i naše svete otadžbine. Crna Gora je kao učesnica Drugog svjetskog rata bila dio koalicije koja je izvojevala pobjedu nad fašizmom i ostala antifašistička zemlja i antifašizam je vodilja Crne Gore na svojim evroatlanskim integracijama i čime smo priznati u svijetu.Antifašizam je vodilja Crne Gore i u evroatlanskim integracijama", kazao je Jovo Bećir iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor.

"Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije kako to neki žele, jer nam to ne bi nikad oprostile pale žrtve u NOR-a", poručio je Bećir.

Na inicijativu Nikole Đurkovića 20. januara 1942. godine u selu Podi u zaleđu Herceg Novog sastali su se predstavnici risansko- krivošijske I hercegnovske grupe ilegalaca, medju kojima su bili i svi članovi Mjesnog komiteta KPJ da bi donijeli zaključke o daljoj političko partijskoj aktivnosti u zapadnoj Boki.

Okupator je saznao za skup pa je 21. januara rano ujutro stotinak okupatorskih italijanskih vojnika, oko 50 četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista Antikomunističkog bataljona Orjen opkolilo i napalo grupu Mjesnog komiteta u Podima. U neravnopravnoj borbi poginula su sva četiri člana MK sa Nikolom Đurkovićem na čelu.

Nakon njihove pogibije na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom ( danas trg Nikole Đurkovića) oko odjeće poginulih rodoljuba nacionalisti su zaigrali sramno “krvavo kolo”, što je foto aparatom zabilježio, skriven iza škura, jedan Novljanin.

Bonus video: