CETI

Ekolozi očekuju da ih Toščelik blagovremeno obavještava o budućim planovima i omogući uvid u dokumenatciju koja se odnosi na tematiku životne sredine, a njihovi aktivisti će se i dalje baviti problemom aerozagađenja i o svakoj promjeni blagovremeno obavještavati javnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2016. 14:51h

Mjerenje štetnih i opasnih materija u otpadnom gasu iz pogona nikšićke željezare Toščelik, Čeličane, koje je Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) obavio 27.decembra pokazalo je da se vrijednosti emitovanja praškastih materija iz postrojenja za proizvodnju sirovog čelika nalaze ispod graničnih vrijednosti.

„Poređenjem srednjih polučasovnih vrijednosti praškastih materija sa graničnim vrijednostima emisija može se konstatovati da je srednja polučasovna vrijednost praškastih materija (2,8 mg/m3 ) ispod propisane granične masene koncetracije od 10 mg/m3“, navodi se u izvještaju CETI-ja.

Mjerenja su vršena na dimnjaku, na mjernom mjestu koje je definisano od strane proizvođača sistema za prečišćavanje otpadnih gasova, u vremenu od 9 do 15 časova, a devet polusatnih mjerenja obuhvatila su tri ciklična ponavljanja svih faza tehnološkog procesa topljenja čeličnog otpada u EAF peći.

„S obzirom da pojedine faze tehnološkog procesa traju kraće od 30 minuta to je pojedinim polusatnim mjerenjima obuhvaćeno više faza procesa. Tokom uzorkovanja i mjerenja, postrojenje za proizvodnju sirovog čelika je radilo u kontinuitetu“, stoji u izvještaju.

Iz CETI-ja su podsjetili da član 29. Uredbe o graničnim vrijednostima emisija zagađujućih meterija u vazduhu iz stacionarnih izvora propisuje da su postrojenja puštena u rad prije stupanja na snagu uredbe dužna da usklade emisije zagađujućih materija sa graničnim vrijednostima najkasnije do 31.decembra 2025. godine, a da do tada mogu prekoračiti granične vrijednosti najviše do 250 odsto.

U poslednja dva–tri mjeseca često je nebo iznad Željezare crno zbog čega je Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) pozvalo ekološku inspekciju da reaguje, ali se i obratilo upravi Toščelika od koje su željeli da saznaju da li sistem za prečišćavanje otpadnih gasova radi.

Nakon sprovedenog mjerenja i dobijenih rezultata iz DMEN-a ističu da su njihovi aktivisti fotografisali nebo iznad Željezare 22 i 27.decembra i da fotografije pokazuju potpuno različite situacije, kao i da bi voljeli da stanje bude uvijek kao na fotografiji koja je snimljena na dan kada je vršeno mjerenje.

„Ne ulazeći u dobijene vrijednosti ono što nas zabrinjava je konstantnost ovakvog stanja. Vizuelni izgled neba iznad željezare, praćen u dužem vremnskom periodu nas upućuje, na sumlju da svakodnevno kvalitet vazduha na ovom području nije zadovoljavajući”, kazao je Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

On je podsjetio da im se u poslednja dva mjeseca obratio veći broj građana zbog neba iznad Željezare, kao i da ih uprava Tošelika, ni pored nekoliko njihovih zahtjeva, nije kontaktirala niti objasnila šta se u Čeličani dešava.

“Mišljenja smo da je jako bitno uspostaviti zdravu komunikakciju, a takođe je potrebno da Toščelik uvijek kad je potrebno obavještava javnost o incidentnim situacijama koje mogu imati negativne posledice po zdravlje građana i životnu sredinu”, smatra Karadžić.

Ekolozi očekuju da ih Toščelik blagovremeno obavještava o budućim planovima i omogući uvid u dokumenatciju koja se odnosi na tematiku životne sredine, a njihovi aktivisti će se i dalje baviti problemom aerozagađenja i o svakoj promjeni blagovremeno obavještavati javnost.

Galerija

Bonus video: