GA: Preispitati ponovno pokretanje postupka koji bi utvrdio odgovornost za Bioče

Koljenović ističe da je osuđujuća presuda za jednog čovjeka, mašinovođu, uvreda za dostojanstvo žrtava nesreće i njihovih porodica koje i nakon 10 godina pokušavaju da pronađu rješenje i pomoć kako bi do kraja utvrdili istinu o nesreći
145 pregleda 0 komentar(a)
Nesreća BIoče, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nesreća BIoče, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2016. 12:18h

Nakon 10 godina od željezničke nesreće koja se dogodila na Bioču u kojoj je 47 osoba izgubilo život a preko 200 povrijeđeno, Građanska alijansa (GA) pozvala je državne institucije, a prije svega tužilaštvo, da, kako navode, konačno pokaže odgovornost prema najvećoj crnogorskoj tragediji.

Iz GA traže da se preispita ponovno pokretanje postupka koji bi utvrdio odgovornost svih ključnih pojedinaca koji su izazvali ili mogli da spriječe nesreću.

“Vrijeme je da puna usta odgovornosti i demokratskih kapaciteta pretočimo u konkretne akcije i rezultate, te da pošeljemo poruku da farsične procese pred sudskim instancama više nećemo prihvatiti. Podsjetićemo da je za nesreću koja se 23. 01. 2006. dogodila na Bioču odgovarala samo jedna osoba - mašinovođa Slobodan Drobnjak, dok je 11 optuženih oslobođeno optužnice”, napominje koordinator programa GA Edin Koljenović.

“O stepenu otuđenosti rukovodilaca, te činjenici da je moralna odgovornost davno zaboravljena kategorija u Crnoj Gori najslikovitije prikazuje slučaj upravljanja Željeznicom Crne Gore, gdje je ostavka ministra nakon nesreće trajala nekoliko mjeseci a čitavo rukovodstvo ostalo na pozicijama a kasnije i nagrađivano.”

Koljenović smatra da je takvim postupanjem država ohrabrila nemarnost i da je zbog toga stanje u Željeznici sve gore.

“Nekoliko događaja u 2015, kada se ponovo dovodilo u pitanje funkcionisanje kočionog sistema, navode nas na sumnju da željeznički saobraćaj ni danas nije sigurniji nego te 2006. Na ovo ukazuju i sindikalna obraćanja radnika rukovodstvu sa zahtjevima da se ispita sigurnost kočionog sistema zbog bezbjednosti i građana i svojih kolega, zbog očiglednih propusta u njihovom radu i nesigurnosti koju su pokazali,” navodi se u saopštenju.

Koljenović ističe da je osuđujuća presuda za jednog čovjeka, mašinovođu, uvreda za dostojanstvo žrtava nesreće i njihovih porodica koje i nakon 10 godina pokušavaju da pronađu rješenje i pomoć kako bi do kraja utvrdili istinu o nesreći.

“Pozivamo nadležne institucije da ne okreću glavu već uvaže dokaze do kojih su članovi porodica došli, kako bi obezbijedili da se nesreća na Bioču ne zaboravi ali i ne ponovi. Posebno pozivamo da se preispita odgovornost i način rada postojećeg rukovodstva na čiji sumnjiv rad ukazuju brojni navodi zaposlenih, ali i događanja u vidu konkretnih propusta u skorije vrijeme koji na sreću nijesu koštali novih života,” zaključuje se u saopštenju GA.

Bonus video: