Kovačević o smjeni Radonićeve: katastar bio biznis barijera

Kovačević tvrdi da smjena načelnice nema veze sa tim slučajem, ali da je u pojedinim predmetima bilo opstrukcije, jer izvršna rješenja nijesu sprovođena
350 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.01.2016. 16:51h

Načelnica hercegnovskog katastra Ljubica Radonić smijenjena je zbog velikog broja pritužbi i kašnjenja, čak višegodišnjeg, prilikom upisa nekretnina, tvrdi direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

On je saopštio da njena smjena nema nikakve veze sa objektom Lazaret i da je načelnicu ranije upozorio da će je smijeniti ako ne promijeni odnos prema poslu.

Radonićevu je ranije izabrao Kovačević i ona je funkciju obavljala od marta 2014.

“Njen rad nije bio kvalitetan u smislu organizacije i poštovanja zakonskog roka, jer su se predmeti za uknjižavanje nekretnina držali. Imamo predmete iz 2009. i 2010. godine. Dobio sam veliki broj prutužbi i u pisanoj formi. Jedna od njih je i načelnika za urbanizam opštine Herceg Novi koji je napisao da zahvaljujući neažurnosti katastra ne mogu da izlaze u susret građanima koji su podnijeli zahtjeve za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova da bi mogli da grade”, rekao je Kovačević “Vijestima”.

On tvrdi da nije htio da dozvoli da katastar bude “biznis barijera”, pa je poslao ekipu u Novi koja je utvrdila da su žalbe i pritužbe osnovane.

U Herceg Novom se spekuliše da je Radonićeva smijenjena, jer je odbila da objekat Lazaret i zemljište na obali mora u Meljinama uknjiži kao svojinu ruske firme “Imperio Holdings Limited”.

Ona nije željela da govori o razlozima zbog kojih je smijenjena.

Kovačević tvrdi da smjena načelnice nema veze sa tim slučajem, ali da je u pojedinim predmetima bilo opstrukcije, jer izvršna rješenja nijesu sprovođena.

Naveo je primjer pravosnažne odluke iz 2013. koja nije sprovedena, jer se čeka presuda Upravnog suda, što je, tvrdi, ”pravni nosens”.

“Ako gdje bude doneseno ovakvo rješenje, ja ću da dam godišnju platu”, rekao je Kovačević, dodavši da je dio predmeta iz hercegnovskog preusmjerio u podgorički katastar , kako bi se što prije rješili.

Vršilac dužnosti načelnika novskog katastra je Marko Kontić.

On je peti vršilac dužnosti načelnika katastra nakon Berana, Kolašina, Žabljaka i Plava čiji su načelnici ranije smijenjeni zbog lošeg rada.

Novi načelnici nijesu izabrani jer Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost za to.

Bonus video: