NVO "Voz neprebola": Tražimo od nadležnih da utvrde istinu

„U vremenskom periodu od 20. do 25. janura sa željezničke stanice u Podgorici izbrisani su svi audio snimci“, kazao je Vojinović
215 pregleda 0 komentar(a)
Voz neprebola, Foto: Boris Pejović
Voz neprebola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.01.2016. 19:18h

Nevladina organizacija (NVO) Voz neprebola pozvala je zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast da utvrde istinu o željezničkoj nesreći u Bioču u kojoj je prije deset godina poginulo 47 putnika, a više od 200 povrijeđeno.

Zbog nesreće je osuđen jedino mašinovođa, Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Tragedija se dogodila kada je lokalni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

Predsjednik NVO, Voz neprebola, Goran Vojinović kazao je na konferenciji za novinare da su obratili svim institucijama, ali da odgovor nijesu dobili.

On je naveo da u kabinetu premijera dvije godine stoji njihov zahtjev za prijem.

„Prije deset mjeseci Vrhovnom državnom tužilaštvu i tužiocu Ivici Stankoviću podnijeli smo podsnesak sa velikim brojem dokaza o onome što nije ušlo u sudski postupak i presudu“, precizirao je Vojinović.

U podnesku Stankoviću, pojasnio je, nalazi se niz dokaza vezanih za nestanak audio snimaka između dispečera i mašinovođe.

„U vremenskom periodu od 20. do 25. janura sa željezničke stanice u Podgorici izbrisani su svi audio snimci“, kazao je Vojinović.

On je dodao da se sudski postupak ekspresno završio i ocijenio, da je to sramota za svu sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, NVO Voz neprebola pokušava da dođe do istine, ali su im vrata svakim danom sve biše zatvorena. „Ona su u posljednjih godinu blindirana“.

U parlamentu, kako je rekao, postoji zahtjev za kontrolno saslušanje, ali nema odgovora.

„Želimo da i danas i svih deset godina unazad dođemo do istine“, poručio je Vojinović.

On je pozvao ljude koji vrše sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast da pogledaju samo ono što im dostavlaju kao relevantne dokaze.

Vojinović je ukazao da ni danas nemaju konačan spisak svih putnika koji su bili u vozu, i naveo da je odnos države prema povrijeđenim u nesreći sličan kao i prema onim koji su stradali.

„Jedan nemar. Ljudi su ostali inavlidi, ostali su bez posla, nakanada, socijalne pomoći“, naveo je Vojinović, dodajući da aktivnosti Voz neprebola nijesu samo usmjerene na utvrđivanje istine o nesreći već i na pomaganje ljudima koji su povrijeđeni.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović kazao je da i ove godine ne postoji podrška i saradnja struktura koje bi trebale biti uz njih.

"To boli, ali i mnogo govori i o nama i o njima“, smatra on.

Prema njegovim riječima, NVO Voz neprebola traži odgovore na pitanja i rješenja. "Mnogo pitanja bez odgovore, mnogo ćutanja, a vrijeme prolazi“.

Sekretar NVO Voz neprebola, Hivzo Tuzović je naveo da je obilježavanje godišnjice nesreće planirano 22. januara u Bijelom Polju i 23. u Podgorici na Bioču.

Bonus video: