Mornarica Crne Gore pretvara topovnjaču u patrolni brod

Rekonstrukcija ratnog broda biće obavljena narednih mjeseci u Baru
407 pregleda 17 komentar(a)
topovnjača, Foto: Siniša Luković
topovnjača, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.01.2016. 18:38h

Raketna topovnjača Mornarice biće rekonstruisana i pretvorena u patrolni brod.

Posao vrijedan 600 hiljada eura dobila je kompanija “Arsenal REM“ iz Kraljeva, na tenderu koji je krajem prošle godine raspisalo Ministarstvo odbrane (MO).

Rekonstrukcija ratnog broda biće obavljena narednih mjeseci u Baru.

“Arsenal REM” okuplja većinom iskusne inženjere i majstore bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal iz Tivta, a firmom koja je i proteklih godina radila za MO rukovodi nekadašnji tehnički direktor Arsenala, mornaričko-tehnički potpukovnik u penziji Vasilije Pecić.

Firma se do sada pokazala na više komplikovanih remontnih i poslova rekonstrukcije ratnih brodova u Crnoj Gori, Srbiji, Libiji, Egiptu i Keniji.

Iz MO “Vijestima“ su potvrdili da će posao konverzije topovnjače 405 u patrolni brod biti urađen shodno tehničkom rješenju koje je napravio renomirani Brodarski institut iz Zagreba.

Planirano je da se tokom ove godine raspiše i tender za izbor izvođača koji će identičan zahvat obaviti i na drugom takvom brodu, raketnoj topovnjači 406.

Obje topovnjače lani su u Bijeloj dokovane i na njima su obavljeni najosnovniji radovi na obnovi limova brodskog trupa i podvodnom dijelu broda.

Prema remontnom iskazu po kojem će raditi „Arsenal REM“, na topovnjači slijedi demontaža lansera protivbrodskih raketa “styx“ i krmene filter-kućice na čijem će se mjestu ugraditi hidraulična dizalica nosivosti 3 tone i ležaj za brzi RHIB čamac dužine 6,5 metara, koji će koristiti takozvani bording tim prilikom kontrole i ukrcaja na druge brodove na moru.

Rekonstruisana topovnjača, dužine 45 metara i širine 7,7 metara, zadržaće svoje aktuelno glavno artiljerijsko naoružanje - dva topa “bofors“, kalibra 57 milimetara.

Oba glavna pogonska motora biće demontirana, remontovana i vraćena u brod koji će dobiti i tri nova pomoćna dizel-agregata.

Kao patrolni brod, topovnjača 405 ubuduće će postizati maksimalnu brzinu od preko 22 čvora.

Brod će dobiti novu čeličnu ogradu, modernizovane i sređene prostorije za posadu, novu kuhinju, obnovljen sistem klimatizacije i modernu elektronsku navigacijsku opremu.

Brod će dobiti i novu sigurnosnu i opremu za spasavanje, u skladu sa najnovijim SOLAS zahtjevima.

Brodski sistem za upravljanje vatrom koji je od presudne važnosti za efikasno dejstvo topova biće modernizovan, ugradnjom infracrvene kamere i laserskog daljinometra.

Bonus video: