Ulicu ili trg na Cetinju nazvati po Krstu Popoviću

"Kako za života, tako i nakon svoje pogibije do današnjih dana, predstavlja sinonim borbe za suverenost Crne Gore. Ovim činom bi se obilježila uspomena na istorijsku ličnost od značaja ne samo za Prijestonicu, već i za Crnu Goru", smatraju u Pozitivnoj
268 pregleda 9 komentar(a)
Cetinje, Njegoševa ulica, Foto: Zoran Đurić
Cetinje, Njegoševa ulica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.01.2016. 18:17h

Pozitivna Crna Gora pokrenuće inicijativu da Cetinje dobije ulicu ili trg Krsta Zrnova Popovića, vojnog vođe Božićneg ustanka januara 1919. godine.

Iz cetinjskog odbora Pozitivne podsjetili su da je Popović bio general crnogorske vojske, i da je život posvetio Crnoj Gori, njenoj časti i slobodi.

"Kako za života, tako i nakon svoje pogibije do današnjih dana, predstavlja sinonim borbe za suverenost Crne Gore. Ovim činom bi se obilježila uspomena na istorijsku ličnost od značaja ne samo za Prijestonicu, već i za Crnu Goru", smatraju u Pozitivnoj.

Navodi se da je Popović bio učesnik balkanskih ratova (1912-1913) kao komandant čete u katunskoj brigadi.

"U prvom svjetskom ratu, do pada Crne Gore Popović je bio komandant Boljaničkog odreda. Istaknuti je junak Mojkovačke bitke. Od 1916. do 1918. godine bio je interniran u austro-ugarskom logoru Boldogason, u Mađarskoj", navodi se u saopštenju.

Iz Pozitivne dodaju da se po, završetku rata, iz logora, Popović vratio u Crnu Goru.

"Poznato je da je bio protivnik odluka Podgoričke skupštine i aneksije Kraljevine Crne Gore, sprovedene 1918. godine. Bio je vojni vođa Božićnjeg ustanka, lider Petrovdanskog ustanka. U Gaeti Krsto je bio načelnik štaba crnogorske vojske u egzilu u Italiji", kaže se u saopštenju Pozitivne.

Bonus video: