BP: Otvoreno Savjetovalište za liječenje i tretman zavisnika

„Ovakvo savjetovalište je od velikog značaja za sjever Crne Gore, gdje su evidentni problemi zavisnosti“, zaključio je Mijović
71 pregleda 1 komentar(a)
Savjetovalište BP, Foto: Jadranka Ćetković
Savjetovalište BP, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.01.2016. 16:15h

U Bijelom Polju je počelo da radi Savjetovalište za liječenje i tretman zavisnika, prvo te vrste na sjeveru Crne Gore. Tim povodom danas je u prostorijama Ekonomskog fakulteta održan okrugli sto kojem su pored rukovodioca projekta NVO „4 Life“ iz Podgorice, predstavnici lokalne samouprave, Kancelarije za prevenciju narkomanije, psiholozi, pedagozi, kao i predstavnici policije, suda i tužilaštva.

„Cilj sastanka je uspostavljanje i jačanje saradnje na horizontalnom i vertikalnom nivou među svim zainteresovanim stranama, radi unapređenja stanja u oblasti tretmana rehabilitacije i resocijalizacije zavisnika od psihoaktivnih supstanci“, kazao je izvršni direktor NVO "4 Life" Saša Mijović.

On je istakao da u savjetovalište mogu doći roditelji i dobiti prave informacije a da će osim savjetovanja zavisnicima biti pružena mogućnost tretmana liječenja programom 4 Life.

„Ovakvo savjetovalište je od velikog značaja za sjever Crne Gore, gdje su evidentni problemi zavisnosti“, zaključio je Mijović.

Na okruglom stolu je bilo riječi i o trenutnom stanju u oblasti zloupotrebe droga u Bijelom Polju, terapeutskom programu „4Life“, kao i ulozi lokalne zajednice u širenju programa pomoći i podrške zavisnicima od droge.

"Osim navedenog, tokom prve faze projekta, koja će trajati jednu godinu, predviđena je izrada i distribucija flajera u vidu informatora o uslugama savjetovališta, kao i obuka stručnog kadra iz Bijelog Polja za rad sa zavisnicima, dok je u drugoj fazi planirano da savjetovalište preraste u dnevni centar za pomoć zavisnicima od droga, po uzoru na Dnevni Centar NVO '4 Life' u Podgorici. Nakon edukovanja stručni kadar u Bijelom Polju će nastaviti funkcioniše samostalno“, kazao je Mijović.

Centar će raditi u prostorijama Kancelarije za prevenciju narkomanije, četvrtkom od 10 do 15 časova.

Bonus video: