Smijenjena načelnica katastra u HN: Smetala moćnicima?

Iz Uprave za nekretnine nijesu juče odgovorili na pitanje “Vijest i ” zašto je smijenjena Ljubica Radonić
228 pregleda 23 komentar(a)
Lazaret, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Lazaret, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.01.2016. 15:17h

Načelnica hercegnovske Uprave za nekretnine Ljubica Radonić smijenjena je prošle nedjelje.

U Herceg Novom se spekuliše da je Radonić smijenjena jer je odbila da objekat Lazaret i zemljište na obali mora u Meljinama uknjiži kao svojinu ruske firme “Imperio Holdings Limited”.

Radonićeva je odbila da komentariše smjenu i razloge zbog kojih je do nje došlo.

Iz Uprave za nekretnine u Podgorici nijesu juče odgovorili na pitanje “Vijesti” zašto je Radonićeva smijenjena.

Ruska firma prije tri godine kupila je za 12 miliona eura kompleks Lazaret od preduzeća “Carine”, vlasnika Čedomira Popovića.

Uknjižila se na 11.000 kvadrata zemljišta sa pripadajućim objektima, ali je prošle godine, nakon intervencije zaštitnika imovinsko-pravnih interesa i odluke Upravnog suda, Područna jedinica Herceg Novi donijela rješenje kojim se konstatuje da zemljište ima status korišćenja, a ne svojine.

Ruski vlasnik se žalio Vrhovnom sudu koji je predmet vratio hercegnovskoj Upravi za nekretnine, koja je ostala pri prvobitnoj odluci. Uslijedila je žalba ruske firme Ministarstvu finansija, koje je uvažilo žalbu. Potom je zaštitnik imovinsko-pravnih interesa ponovo pokrenuo spor kod Upravnog suda.

U Nevladinoj organizaciji Južni Jadran, koja okuplja manjinske akcionare, kažu da je riječ o “klasičnom organizovanom kriminalu, u koji su uključeni državni funkcioneri koji pokrivaju najodgovornije funkcije”. Sumnajuju i da je Radonić smijenjena, jer je pokušala da radi u skladu sa zakonima.

Popović je 2001. privatizovao preduzeće “Južni Jadran”, plativši 245.000 njemačkih maraka. Kupujući akcije od ostalih akcionara, “Carine” su postale vlasnik oko 95 odsto akcijskog kapitala.

“Carine” su 2010. kompletnu imovinu “Južnog Jadrana” iz statusa korišćenja prenijeli u vlasništvo, iako za to “nisu imale zakonske osnove”, tvrde u NVO Južni Jadran.

“Popović je imovinu preduzeća privatizovao bez mišljenje Savjeta za privatizaciju da je plaćena tržišna nadoknada za zemljište. Samim tim, nije mogao postati vlasnik zemljišta u Meljinama”.

Put do milionske zarade kreće od stečaja i likvidacije firme

Dobro upućeni izvor “Vijesti” tvrdi da je “skoro javna tajna” da u posljednje vrijeme “pojedini biznismeni”, koji su došli u posjed imovine u zoni Morskog dobra kupovinom akcija društvenih preduzeća, pokušavaju da “iz statusa korišćenja prebace u svojinu i tako preprodaju”.

On ističe da prilikom kupovine akcija uglavnom nije plaćena tržišna cijena za zemljište, već je ono išlo u paketu sa poslovnim zgradama i radnicima.

”Novi vlasnici bi brzo uvodili firme u stečaj i likvidaciju, oslobađali se radnika uz minimalne troškove, a zemljište preprodavali po višestruko većim cijenama. Radnici Uprave za nekretnine dobro znaju ove činjenice, ali je veliki pritisak zainteresovanih jer je u igri ogroman novac”.

On tvrdi da su brojne privatizovane firme u Hereceg Novom imale ogrommnu imovinu u zoni Morskog dobra, čiji su stvarni, ali ne i formalni vlasnici, “moćni ljudi u državi”.

Bonus video: