Španjola očišćena pred Novsku skalinadu

“Tvrđava je očišćena za turiste, ali i za sve Novljane, jer nisu uvijek turisti isključivi razlog zbog kojih nešto čistimo i uređujemo, već to možemo i moramo činiti i van turističke sezone, zbog nas samih, zbog naše djece, zbog sopstvene kulture življenja, bez vječitog poriva da se uređujemo, pituramo i lickamo zbog drugih”, kazao je Starčević
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2016. 14:47h

Članovi hercegnovskih sportskih klubova Niskogorci, Orjen i Outdor, NVO „Klub zdravlja“ Podgorica i ljudi dobre volje, u organizaciji Triatlon kluba “X”, zajedničkom akcijom očistili su prostor tvrđave Španjola.

Ovogodišnje čišćenje obavljeno u sklopu priprema za predstojeću Novsku skalinadu, jedinstvenu trku od pjene od mora pa do vrha Gornjeg grada.

“Tvrđava je očišćena za turiste, ali i za sve Novljane, jer nisu uvijek turisti isključivi razlog zbog kojih nešto čistimo i uređujemo, već to možemo i moramo činiti i van turističke sezone, zbog nas samih, zbog naše djece, zbog sopstvene kulture življenja, bez vječitog poriva da se uređujemo, pituramo i lickamo zbog drugih”, kazao je v.d. direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević.

Španjola, ili Gornji grad na brdu Bajer na 170 m nadmorske visine, mjesto je koje turisti moraju nezaobilazno posjetiti. Osim izuzetnih graditeljskih kvaliteta, vrijedno je učiniti napor i popeti se na Španjolu odakle se pruža lijep pogled na Bokokotorski zaliv.

Ime je dobila po Špancima koji su od 28. oktobra 1538. do 25. avgusta 1539. godine vladali Herceg Novim. Kada su Turci ponovo osvojili grad, srušili su dio španskog utvrdjenja na Bajeru 1548. godine i sagradili novo, veće utvrđenje. Tom prilikom su postavili i kameni zapis na arapskom jeziku.

Natpis u prevodu glasi:

“Ovu tvrđavu, po sultanovoj naredbi, podigao Sulejman, sin velikoga emira Selimana Hana, moćnog i čestitog viteza, čiji je brat Sinan-beg, veliki vezir sultanov – neka bi poživio duga ljeta i napredovao u sreći i imanju pod zakriljem i uz pomoć mislostivog Boga. – A pjesnici, koje put ovuda nanese, neka bi, gledajući na me, zanosno kliknuli: Da krasna ti si, divna zgrado.”

Tvrđava je pravougaonog oblika (43 x 40 m) sa okruglim kamenim kulama..U unutrašnjosti tvrđave nalazi se sedam manjih kamenih objekata.

Galerija

Bonus video: