Radnici ulcinjske Čistoće u štrajku, grad u smeću

"Danas imam sastanak sa predsjednikom Opštine Fatmirom Đekom. Svi znamo kakva je situacija ali pokušaćemo da iznađemo neko rješenje. Sada vam ne mogu reći kada će početi ponovno uklanjanje otpada sa ulica i kontejnera"
3 komentar(a)
Ulcinj smeće, Foto: Samir Adrović
Ulcinj smeće, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 19.01.2016. 09:59h

Dio radnika gradske čistoće u Ulcinju stupio je juče popodne u štrajk zbog neisplaćenih zarada pa je grad osvanuo zatrpan smećem u vrijeme kada se lokalna vlast nalazi u finansijskom i institucionalnom kolapsu.

Direktor Čistoće Seit Katana kazao je da su radnici pet plata u minusu i da im Opština, kao osnivač, duguje više od 300 hiljada eura.

"Danas imam sastanak sa predsjednikom Opštine Fatmirom Đekom. Svi znamo kakva je situacija ali pokušaćemo da iznađemo neko rješenje. Sada vam ne mogu reći kada će početi ponovno uklanjanje otpada sa ulica i kontejnera", kazao je Vijestima Katana.

Lokalna vlast u Ulcinju zvanično se raspala sinoć nakon što je URA i definitivno odlučila da uskrati podršku Forci i koaliciji oko Demokratske partije. To je epilog skoro jednogodišnje krize koju je produkovalo neslaganje čelnika Force i Demokratske parrtije koje je kulminiralo zadnjih mjeseci. Skupština je rijetko zasijedala a prema riječima predsjednika Opštine Fatmira Đeke, na usvajanje čeka više od 80 odluka.

Zbog svađa u koaliciji, Skupština nije usvojila rebalans budžeta za prošlu godinu što je bio uslov za dobijanje kredita od 4,2 miliona eura koji bio bio utrošen na izmirivanje dugovanja radnicima Opštine i javnih preduzeća i refinansiranje starijih kredita. Ni jučeračnje zasijedanje na kome je trebalo da se usvoji odluka o privremenom finansiranju nije održano zbog nedostatka kvoruma.

Đeka je rekao da će zbog opstrukcija koalicionog poartnera, kredit biti operastivan tek u martu. Izlaz iz situacije zavisi od DPS, koji će prekompozijom sa Forcom ili DP, sasvim sigurno uskoro biti u vlasti a vanredni izbori trenutno su manje vjerovatnija opcija rješenja krize.

Bonus video: