Štrajk radnika KTGT-a: Ostaju do ispunjenja zahtjeva

Oko 500 radnika, kako tvrde njihovi predstavnici, nije dobilo razlike u zaradi od oko milion eura, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona eura
83 pregleda 1 komentar(a)
ktgt_1, Foto: A.BAKOVIĆ
ktgt_1, Foto: A.BAKOVIĆ
Ažurirano: 18.01.2016. 12:19h

Grupa bivših radnika barskog preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) jutros je počela štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada u Podgorici, gdje planira da ostane do ispunjenja svojih zahtjeva.

Predstavnik radnika, Jovan Lukić, rekao je agenciji Mina-business da su ispred zgrade Ministarstva rada došli oko devet sati, kao i da im se obratio pomoćnik ministra rada.

„Obratili su nam se pomoćnik ministra rada i dva savjetnika kojima smo predstavili naše zahtjeve, odnosno da imamo rješenja u upravnom postupku koje Ministarstvo rada ne sprovodi četiri godine. Oni se sada brane da nijesu nadležni nad Inspekcijom rada koja je trebalo da ga sprovede“, objasnio je Lukić.

On je dodao da je Inspekcija rada bila u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja kada je to rješenje donijeto 2011. godine.

„Prema tome, oni su bili nadležni nad Inspekcijom rada i inspektor rada je pokušao da sprovede to rješenje, ali mu iz Ministarstva nije dozvoljeno da to uradi“, kazao je Lukić.

On je rekao da će bivši radnici preduzeća, koje je promijenilo ime u Port of Adria, nastaviti i danas da se okupljaju ispred upravne zgrade kompanije.

Oko 500 radnika, kako tvrde njihovi predstavnici, nije dobilo razlike u zaradi od oko milion eura, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona eura.

Iz kompanije Port of Adria ranije je saopšteno da to preduzeće nema osnova, ni obavezu da bivše zaposlene obeštećuje na bilo koji način.

Predstavnici menadžmenta Port of Adrie saopštili su da je KTGT u trenutku stupanja na snagu Sporazuma o utvrđivanju obračunske vrijednosti koeficijenta i startnog dijela bruto zarade, 1. januara 2011. godine, poslovao sa akumuliranim gubitkom i prekomjernim brojem zaposlenih, zbog čega u preduzeću nije bilo moguće povećanje zarada zaposlenih.

“Zato je, uz saglasnost Upravnog odbora i prihvatanje Sindikalne organizacije, umjesto povećanja zarada iskorištena mogućnost predviđena kolektivnim ugovorom, da se plate mogu smanjiti do 20 odsto u slučaju otežanog poslovanja”, objasnili su predstavnici Port of Adrie.

Oni su kazali da su, nakon toga, zarade isplaćivane u istom nivou, odnosno da nijesu uvećane u skladu sa Sporazumom.

Bonus video: