Markuš: Hotel "Podgorica" da se oduzme od Burića

Burić je „Vijestima” prije dva dana kazao da zgrada od 12 spratova njegove kompanije, koja se gradi ispred hotela “Podgorica” neće narušiti njegov izgled, jer se nalazi na drugoj urbanističkoj parceli i nije u neposrednom kontaktu sa hotelom i odbacio optužbe za kršenje autorskih prava Svetlane Kane Radević
303 pregleda 45 komentar(a)
hotel Podgorica, Normal Company, Foto: Luka Zeković
hotel Podgorica, Normal Company, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.01.2016. 19:32h

Vlasnik kompanije „Normal tours” koristi se neistinama da bi predstavio legalitet svojih radova, uz to, kao raniji ugostiteljski radnik, drži predavanja arhitektima sa preko 50 godina u struci, navodi se u reagovanju Arhitektonskog foruma na navode Žarka Burića.

Iz Arhitektonskog foruma su istakli da Burić mimo odobrenja nosioca autorskog prava suprotno svim našim i međunarodnim zakonima uništava jedno od četiri-pet najvrednijnih djela nasljeđa kulture u Crnoj Gori u arhitekturi hotel “Podgoricu“, a to je prethodno uradio i sa hotelom „Crna Gora“.

“Najčudnije je što neistinito predstavlja da niko, pa i Arhitektonski forum nije pokazao zanteresovanost u ranijem periodu za hotel, zaboravljajući da su najvažnija sredstva informisanja u Podgorici, Sarajevu i Beogradu prenosila naše stavove i mnogih intelektualaca protiv intervencija na hotelu”, kazao je član Arhitektonskog foruma Andrija Markuš.

Burić je „Vijestima” prije dva dana kazao da zgrada od 12 spratova njegove kompanije, koja se gradi ispred hotela “Podgorica” neće narušiti njegov izgled, jer se nalazi na drugoj urbanističkoj parceli i nije u neposrednom kontaktu sa hotelom i odbacio optužbe za kršenje autorskih prava Svetlane Kane Radević.

Markuš je istakao da Burić želi da prebaci vruć krompir u nečije drugo dvorište govoreći o problematici nadogradnje Ekonomskog i Pravnog fakulteta.

“Svaka priča o zaštiti drugih djela, korisna je, ali ne u ovom trenutku kad bi trebalo da opravda svoje postupke, u koje bi se poslije uključio i Arhitektonski forum.. Sad je vrijeme preispitivanja transakcija, te je potrebno da neko odgovori kako je kupljen hotel za manji iznos no što vrijedi zemlja ispod njega”, navodi Markuš.

On je kazao da je hotel kupljen prije nego je naručen oblakoder na toj lokaciji, od arhitekte Nikole Drakića u sklopu DUP-a, koji ga je i ucrtao.

“Ali, je jedno sigurno, što nije jedini slučaj u gradu, da Buriću sada ne može pripasti nikakva naknada oduzimanjem onog što nije ni pripadalo, što nije kupovinom dobio, te mu se može uzeti bez naknade. Pogotovu što je bio obavezan da prije svih detaljnih planova i građevinskih dozvola, dobije saglasnost nosioca autorskog prava sada Ljiljane Radević, koja po stare dane uzalud ide kod nadležnih”, kaže Markuš.

Markuš je istakao da Burića na to obavezuje Bernska konvencija i naš Zakon o autorskim i srodnim pravima.

"Srušena nadstrešnica hotela"

Markuš je kazao da Burić treba da odgovori kako je izbjegao obavezu iz urbanističkih uslova da ne ruši brisoleje i ulaznu nadstrešnicu hotela sa zapadne strane.

"Zbog čega je sa mnom imao nekoliko neuspjelih satanaka. Ko je i po koju cijenu mogao iz Ministarstva da ga oslobodi te obaveze. Mnogi su plaćeni da pomognu ovu rabotu, kao što je i arhitekta Selienkić, koji je, apsurda, predstavljao ovaj hotel na Venecijanskom bijenalu. Za uklanjanje ovakve vrijednosti naše kulture, poslije čega gubi smisao postojanje Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, bili su potrebni pored arhitekte Drakića i njegov kolega Mladen Krekić, koji je i odstranio nadstrešnicu i brisoleje na ovom hotelu”, kazao je Markuš.

Bonus video: