Blace podržalo 400 Nikšićana

Eko-park Blace zvanično je otvoren u septembru prošle godine
0 komentar(a)
Blace, Foto: DMEN
Blace, Foto: DMEN
Ažurirano: 16.01.2016. 15:08h

Oko 400 Nikšićana potpisalo inicijativu Društva mladih ekologa Nikšića (DMEN) da se predio Blaca i Studenačkih glavica stavi pod zaštitu kao “Predio izuzetnih odlika“. DMEN je u septembru zvanično otvorio eko-park Blace, čija izgradnja je realizovana u okviru projekta koji je finansijski podržala Pivara “Trebjesa” na konkursu za nevladine organizacije

“Uzvišenje Studenačke glavice se nalazi u centralnom dijelu Nikšićkog polja i zauzima površinu od 270 hektara. Izdvaja se lokalitet Blace, kao tipično malo kraško polje sa izvorima i ponorima. Studenačke glavice karakteriše veliko bogastvo raznovrsne flore i faune uz prisustvo endemičnih vrsta. Ovaj lokalitet nije dovoljno istražen i izučen i potrebno je i u tom smjeru uraditi aktivnosti“, kazao je predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić.

Nikšićki ekolozi smatraju da bi se proglašenjem Studenačkih glavica i Blaca zaštićenim područjem pomenuti lokalitet lakše zaštitio od devastacije i izvjesnije sačuvao za buduće generacije.

Zainteresovani građani peticiju mogu potpisati svakog radnog dana do kraja februara u kancelariji DMEN-a, na Bulevaru Vuka Mićunovića.

U okviru projekta “Eko park Blace - čistije, ljepše, korisnije“, DMEN je raspisao konkurs na temu pravljenja korisnih predmeta od reciklažnih materijala, a konačnu odluku o najefektnijem predmetu donijeće stručni žiri na osnovu dva kriterijuma - upotrebnog i estetskog. Konkurs je otvoren do kraja januara, a najbolji će biti nagrađeni.

Bonus video: