Popović: Gradnja objekta tik uz Hotel Podgorica predstavlja jedan od primjera kako materijalna pohlepa nema granica

Potpredsjednica Demokrata je kazala da je uz sve prethodno navedeno, prošle godine državni Investiciono-razvojni fond iz sredstava namijenjenih podršci malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, za izgradnju Hotela Hilton odobrio direktni kredit od milion eura
60 pregleda 6 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 16.01.2016. 14:04h

Gradnja dvanaestospratnog objekta na obali Morače i tik uz Hotel Podgorica predstavlja jedan od primjera kako materijalna pohlepa nema granica i ne mari za vrijednosti koje bi čovjeku morale biti preče i značajnije od materijalnog bogatstva, kazala je potpredsjednica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.

Ona je dodala da na pogubnost takvog pristupa, u konkretnom slučaju, veoma odgovorno, stručno i sa opravdanom zabrinutošću, ukazuju predstavnici Arhitektonskog foruma, kao i jedan broj uglednih stručnjaka i intelektualaca.

"Odgovor investitora kompanije Normal i njenog vlasnika Ž. Burića na sva ta upozorenja struke, ignorantski je i sa pozicija moći. Svojim osionim stavom, g. Burić samo nas je podsjetio da su moćnici koji stoje iza kompanije Normal na vrijeme obezbijedili da im bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša sa DPS glasačkom mašinerijom, još 2012. godine, nacrta što su oni zaželjeli, ne mareći za struku, a resorni ministar Gvozdenović potpiše građevinsku dozvolu", kazala je Popović.

Demokrate podsjećaju javnost da iza izgradnje dvanaestospratnice pored Hotela Podgorica stoji "ona ista firma koja je kupovinom UTIP Crna Gora postala vlasnik svih hotela u Podgorici za 4,7 miliona eura, a samo nekoliko godina kasnije, Vladi Crne Gore samo Kamp na Zlatici prodala za 8,4 miliona eura."

"Ta kompanija je iz nerealno naduvane cijene Kampa na Zlatici izmirila svoje obaveze prema Glavnom gradu u iznosu od 3,47 miliona evra, obezbjeđujući da Vlada i Glavni grad zaključe Sporazum po kojem je Vlada prihvatila da ona, umjesto kompanije Normal, izmiri njene obaveze prema Glavnom gradu u iznosu od 3,47 miliona eura po osnovu kupovine lokacije i obaveze plaćanja komunalija za građenje Hotela Hilton", kazala je Popović.

Potpredsjednica Demokrata je kazala da je uz sve prethodno navedeno, prošle godine državni Investiciono-razvojni fond iz sredstava namijenjenih podršci malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, za izgradnju Hotela Hilton odobrio direktni kredit od milion eura.

"Zauzvrat, vlasnici kompanije Normal će svečanost otvaranja Hotela Hilton prilagoditi potrebi predizborne kampanje DPS-a i tako se dijelom „odužiti“ čelnicima DPS-a za oproštene milione i izradu urbanističkih planova, očigledno moćnih vlasnika kompanije Normal2, kazala je Popović.

"Ako se ovom doda da je Skupština Glavnog grada Podgorica, na sjednici održanoj 30. i 31.07.2015. godine, donijela Odluku o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu radi dokomplentiranja urbanističke parcele u zahvatu DUP-a „Rekreativno-kulturna zona na obali Morače, južni dio“ – izmjene i dopune, po kojoj je parcela u vlasništvu Glavnog grada od 1312 m² dokompletirana sa parcelom veličine 231 m² u svojini „Normal tours-a“, jasno je da se ovim pravnim poslom željela izbjegnuti javna prodaja, koja bi obezbijedila za Podgoricu značajno veću cijenu od postignute. Poštovani građani, otkažite im podršku, jer će nam, u suprotnom, tajkunski milioneri zagospodariti ne samo Podgoricom, već i čitavom Crnom Gorom", zaključila je Popović.

Bonus video: