Montenegro Airlines za sigurnost dobio 4 od 7 zvjezdica

“Erlajnz” je dobio 4 od mogućih 7 zvjezdica, iako u posljednjih 10 godina nije bilo nesreća sa ljudskim žrtvama
72 pregleda 23 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2016. 19:17h

Nacionalna avio-kompanija “Montenegro erlajnz“ (MA) slabije je rangirana od konkurenata iz regiona kada je riječ o sigurnosti.

Prema rezultatu ocjenjivanja sigurnosti koje sprovodi ugledni tim vazduhoplovnih stručnjaka okupljenih oko portala i kompanije “Airline Ratings“, MA je dobio četiri od maksimalnih sedam zvjezdica.

Iako crnogorska kompanija ima takozvani IOSA sertifikat, može slobodno da leti u zemlje EU i u posljednjih 10 godina nije imala incidenata sa ljudskim žrtvama, na skor MA uticala je činjenica da je nije sertifikovala američka Savezna vazduhoplovna administracija, čija se potvrda veoma cijeni u vazduhoplovnoj industriji.

Uticalo je i to što je međunarodna Organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) crnogorskim vazduhoplovnim vlastima dala ocjenu 4 od maksimalnih 8.

ICAO, po čijim mjerilima radi i “Airline Ratings“, procijenio je da crnogorske vlasti nisu dostigle prosječan nivo njihovih standarda u oblasti legislative, licenciranja vazduhoplovnog osoblja i operatora, odnosno istrage vazduhoplovnih udesa i incidenata.

Slovenački “Adria Airways“ za sigurnost je dobio pet, a “Croatia Airlines“ i “Air Serbia“ po šest zvjezdica.

Srpski avio-prevoznik dobio je maksimalnih sedam zvjezdica za kvalitet usluge koju pruža putnicima, dok su “Croatia Airlines“ i “Adria Airways“ za to dobili po četiri zvjezdice.

Ocjena u kategoriji kvaliteta usluge putniku za MA još nije objavljena.

“Airline Ratings“ ocjenjivao je ukupno 407 kompanija iz cijelog svijeta, od kojih je 148 dobilo maksimalnu ocjenu, odnosno sedam zvjezdica, u domenu bezbjednosti.

Skoro 50 avioprevoznika dobilo je samo tri, ili manje zvjezdica, a 10 kompanija iz Indonezje, Surinama i Nepala samo jednu.

Za najsigurniju avio-kompaniju na svijetu “Airline Ratings“ je treći put za redom proglasio australijskog nacionalnog avio-prevoznika “Qanatas“.

Na listi od 20 najsigurnijih, našlo se pet evropskih kompanija - finski “Finnair“, holandski “KLM”, njemačka “Lufthansa“, skandinavski “SAS” i britanski “Virgin Atlantic“.

Bonus video: