Ivanović sa Šmitom: Bezbjednost hrane od posebnog značaja za jačanje saradnje

Forum je otvorio njemački ministar poljoprivrede, Kristijan Šmit, koji je u govorio o značaju klimatskih promjena za razvoj poljoprivrede, kao i izazovima koji stoje pred svjetskim liderima kada je u pitanju rast poljoprivredne proizvodnje i iskorjenjivanje gladi i strukturnih promjena u poljoprivredi u okolini velikih gradova
68 pregleda 3 komentar(a)
Kristijan Šmit, Foto: Twitter
Kristijan Šmit, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.01.2016. 15:31h

Delegacija crnogorske Vlade učestvuje na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu i Sajmu poljoprivrede pod nazivom Zelena nedjelja, koji su danas otvoreni u Berlinu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da su manifestacije otvorene u prisustvu više od 1,2 hiljada zvanica i 85 ministara poljoprivrede iz svijeta.

„Na sajmu izlaže više od 1,7 hiljada izlagača, a ove godine prvi put, partner domaćinu je jedna neevropska zemlja – Maroko, koji je predstavio svoje potencijale, kulturu i tradiciju“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Otvaranju sajma prethodile su dvije međunarodne panel diskusije na temu Kako nahraniti gradove – poljoprivreda i ruralne oblasti u eri urbanizacije i Izazovi strategije za poljoprivredu u Istočnoj Evropi.

Forum je otvorio njemački ministar poljoprivrede, Kristijan Šmit, koji je u govorio o značaju klimatskih promjena za razvoj poljoprivrede, kao i izazovima koji stoje pred svjetskim liderima kada je u pitanju rast poljoprivredne proizvodnje i iskorjenjivanje gladi i strukturnih promjena u poljoprivredi u okolini velikih gradova.

„Svijet bez gladi je moguć. Slogan 'Budi moj gost“ je otvorena pozivnica svim učesnicima sajma da nađu praktična rješenja i daju doprinos iskorjenjivanju gladi u svijetu do 2030. godine“, rekao je Šmit.

Crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, je u odvojenom razgovoru sa Šmitom govorio o značaju potpisanih sporazuma sa njemačkim pokrajinama Bavarska, Sarland i Baden-Virtemberg i Federalnim Institutom za procjenu rizika (BfR) za buduću saradnju.

On je naveo da su, zahvaljujući tim sporazumima, crnogorski poljoprivrednici boravili u Njemačkoj, a BfR pružio stručnu podršku sprovođenju strukturnih reformi u oblasti poljoprivrede.

Šmit je kazao da je da je zadovoljan ispunjenjem svih mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja u oblasti poljoprivrede i napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti poljoprivrede tokom poslednjih nekoliko godina.

On je dodao da su izazovi u oblasti bezbjednosti hrane od posebnog značaja za dalje jačanje međusobne saradnje i da će tom pitanju biti posvećena posebna pažnja.

Ministri su se saglasili da pitanja bezbjednosti, sigurnosti i rastućih rizika predstavljaju platofrmu, ne samo za bilaterlanu saradnju, već i za intenzivnije uključenje crnogorskih poljoprivrednika u sistem snabdijevanja NATO-a.

Ivanović je imao odvojene razgovore sa ministrima poljoprivrede Holandije i Gane, kao i sa pomoćnicima ministara poljoprivrede Japana i Kine.

Na sastanku Ivanovića i predsjednika BfR-a, Andreasa Hensela, potvrđena je spremnost za nastavak saradnje u pravcu dalje nadogradnje sistema bezbjednosti hrane, obuke mladih stručnjaka, kao i razmjeni iskustava.

“BfR godinama sarađuje sa Crnom Gorom. Veoma smo zadovoljni i ponosni što vidimo da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u oblasti bezbjednost hrane. BfR daje dobre savjete njemačkoj Vladi, a sada i crnogorskoj i smatramo da je Crna Gora na dobrom putu da uspostavi novu metodologiju i nove standarde, jer sve je u standardima“, kazao je Hensel.

On je dodao i da je dobra ideja to što će inspekcije biti uspostavljene na potpuno drugačiji način, jer su one „kičmeni stub“ bezbjednosti hrane.

Ivanović je na bilaterlanom sastanku sa parlamentarnim sekretarom za poljoprivredu i ribarstvo Malte, Roderickom Galdesom, predstavio ostvarene rezultate i trenutno stanje pregovora Crne Gore sa EU sa akcentom na poglavlje 13 – Ribarstvo.

Ivanović je saopštio da očekuje podršku Malte tokom predstojećeg predsjedavanja EU, posebno u oregovaračkom procesu za oblast ribarstva, jer Crna Gora očekuje otvaranje pregovara u tom poglavlju u prvoj polovini ove godine.

Galdes je potvrdio spremnost Malte i njenu punu podršku očekivanjima Crne Gore u procesu pregovora, kao i konkretnu podršku u vidu studijskih posjeta crnogorskih ribara Malti.

Bonus video: