DŽAFIĆ DONIO RJEŠENJE

TV Pink M u prilozima o Gorjanc-Prelević kršila pravila

Protiv ovog rješenja Pink M ima pravo žalbe Savjetu Agencije u roku od 15 dana
9 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.02.2019. 22:38h

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić donio je danas rješenje kojim je prihvatio prigovor Akcije za ljudska prava i utvrdio da je privredno društvo ”Pink M Company” (televizija Pink M) emitovanjem pet priloga u informativnim emisijama ”Minut, dva” o izvršnoj direktorici Akcije za ljudska prava Tei Gorjanc-Prelević, ”višestruko kršilo načela objektivnosti, nepristrasnosti, tačnosti, načelo slobode objavljivanja komentara i poštovanje pravila druge strane”.

Kako je saopšteno iz HRA, Džafić je telefiziji izrekao upozorenje, kao upravno-nadzornu mjeru zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima i Odobrenja za emitovanje.

"Upozorio je da će svako eventualno buduće kršenje rezultirati strožim mjerama u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima (strože mjere su privremeno ili trajno oduzimanje odobrenja za emitovanje, čl. 142) i naložio da izrečenu mjeru upozorenja objavi u svom programu u okviru informativne emisije ”Minut, dva”", navodi se u saopštenju.

Protiv ovog rješenja Pink M ima pravo žalbe Savjetu Agencije u roku od 15 dana.

Prethodno je Medijski savjet za samoregulaciju donio tri odluke u kojima je takođe prihvatio žalbe direktorice HRA podnijete u odnosu na sadržaj objavljen u informativnim emisijama ”Minut, dva” televizije Pink M i utvrdio kršenje Kodeksa novinara Crne Gore u odnosu na tačnost, mješanje komentara s iznošenjem činjenica i neobjavljivanje odgovora.

U tekstu žalbe HRA je pisalo: "Po ustaljenom obrascu televizije Pink M vijest i negativan komentar ni ovog puta nisu razdvojeni, što je karakteristično za jednostrane negativne kampanje kojima se uskraćuje objektivno informisanje suprotno načelu 3 Kodeksa".

”Odluka direktora Agencije za elektronske medije, kao i tri odluke Medijskog savjeta za samoregulaciju, kojima su usvojeni prigovori HRA na informativni program televizije Pink M, pokazuju da cilj te televizije nije bio objektivno informisanje građana, već blaćenje osobe koja ne odgovara ličnim interesima njenog vlasnika. Svi građani koji uoče da televizija Pink M obmanjuje javnost neobjektivnim izvještavanjem posebno u emisiji ”Minut, dva” treba da podnesu prigovor Agenciji za elektronske medije i žalbu Medijskom savjetu za samoregulaciju, po uzoru na Akciju za ljudska prava, i tako se založe za svoje pravo da budu adekvatno informisani u skladu sa zakonom i novinarskom etikom”, kazala je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević.

Prigovor Agenciji i žalbe Medijskom savjetu za samoregulaciju (MSS), kao i odluke Agencije i MSS istaknuti su na internet stranici Akcije za ljudska prava.