Burić: Neboder i hotel "Podgorica" nemaju kontakt

“Opredjeljenjem za vertikalnost smatramo da je izbjegnut konflikt sa hotelom 'Podgorica'”, kaže Žarko Burić
504 pregleda 39 komentar(a)
Žarko Burić, Foto: Privatna arhiva
Žarko Burić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.01.2016. 14:56h

Vlasnik „Normal toursa” Žarko Burić kazao je da zgrada od 12 spratova njegove kompanije, koja se gradi ispred hotela “Podgorica” neće narušiti njegov izgled, jer se nalazi na drugoj urbanističkoj parceli i nije u neposrednom kontaktu sa hotelom.

“Svi idejni projekti na ovoj lokaciji predviđali su višespratnicu i da mislimo da ćemo novom zgradom narušiti izgled sopstvenog hotela to ne bismo radili. Uostalom, kakva je logika da sa novim objektom uništavamo naš postojeći objekat”, tvrdi Burić.

On je kazao “Vijestima” da je ta kompanija dobila građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica” na osnovu Detaljnog urbanističkog plana „Rekreativno-kulturna zona na obali Morače, južni dio″ - izmjene i dopune u Podgorici, koji je objavljen u Službenom listu broj 35/12, Opštinski propisi, u novembru 2012. godine.

“Odluka o planu usvojena je 29. 11. 2012, a urbanističko-tehnički uslovi izdati su 12. 04. 2013. u skladu sa tada važećim planom. Planom je predviđeno idejno konkursno rješenje, a u planu i urbanističko-tehničkim uslovima, u kojima su dati maksimalni koeficijenti zauzetosti i izgrađenosti, navedeno je da se radi idejno arhitektonsko urbanističko rješenje kroz konkurs upravo zbog blizine i značaja hotela 'Podgorica', da bi se kroz više rješenja odabralo najbolje”, navodi Burić.

On je kazao da je u julu 2013. objavljen međunarodni pozivni dvostepeni konkurs na kome je učestvovalo devet eminentnih firmi iz Crne Gore i regiona, a u novembru iste godine završen je konkurs.

“Uglavnom sva rješenja akcentovala su značaj vertikalnosti objekta da bi se sačuvala što veća vizura horizontalnosti hotela 'Podgorica'. Ako bi se novi objekat razvijao paralelno hotelu njegov gabarit bi bitno ugrozio 'Podgoricu' i postao veoma konkurentna geometrija postojećem objektu. Zapravo, opredjeljenjem za vertikalnost smatramo da je izbjegnut konflikt sa hotelom 'Podgorica', a bitno oslobođen i unaprijeđen prostor pristupa prema hotelu”, navodi Burić.

On je istakao da su plan i konkursno rješenje prošli javnu raspravu, pri čemu su u najuži krug ušla tri prvorangirana rada, a svi su predviđali višespratnicu.

“Sve je urađeno transparentno i bilo objavljeno u medijima, međutim niko od sljedbenika Arhitektonskog foruma se nije javio sa komentarima i primjedbama. S obzirom na to da se radi o ljudima iz struke, jasno je da su odlično upoznati sa činjenicom da su mogli da daju primjedbe. Možda je problem u tome što niko od njih nije bio pozvan da bude član komisije za konkursno rješenje i za izradu idejnog projekta”, kazao je Burić.

On je istakao da su za izuzetno cijenjenjeno djelo Svetlane Kane Radević, učinili mnogo više od Arhitektonskog foruma i njihovih sljedbenika, kada su prije 11 godina ruinirani i zapušteni hotel prilagodili zahtjevima i potrebama modernog tržišta.

“Pri tom sačuvali smo originalni eksterijer sa svim elementima, koji su bili od najviše arhitektonske vrijednosti i za šta je Radević dobila Borbinu nagradu za ambijentalnu arhitekturu za 1967. godinu. I tada, bili smo svjedoci žestokih napada i inicijativa Arhitektonskog foruma i njihovih sljedbenika da se hotel konzervira i ostane onakav kakav je bio. Velikim naporom i razumijevanjem nadležnih uspjeli smo realizovati projekat. Čemu služi neko monumentalno djelo ukoliko ga niko neće vidjeti i posjetiti”, tvrdi Burić.

Optužbe za kršenje autorskih prava su potpuno neosnovane

Optužbe Arhitektonskog foruma i njihovih sljedbenika za kršenje autorskih prava Kane Radević za Burića su potpuno neosnovane, jer za susjednu urbanističku parcelu ne postoje autorska prava.

“Dobro bi bilo da naš kritičar, arhitekta Pavle Popović, objasni kako je dobio saglasnost od nasljednika pokojnog arhitekte Milana Popovića za nadogradnju zgrade Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Podgorici. Moramo imati u vidu da je arhitekta Milan Popović dobitnik sedam republičkih Borbinih nagrada za arhitekturu, što je jedinstven slučaj u Crnoj Gori. Moramo se složiti da se nadograđena crvena limena konstrukcija savršeno i neprimjetno stapa sa objektom i uklapa u prirodni ambijent uz rijeku Moraču”, kazao je Burić.

Burić je istakao da je sličnih napada od uglavnom istih kritičara, bilo i kada su počeli sa rekonstrukcijom i dogradnjom hotela „Crna Gora” ( Hilton )

On je kazao da napade Arhitektonskog foruma i njihovih sljedbenika na građevinsku dozvolu koja je konačan i pravosnažan akt, na projekat koji je počeo sa realizacijom, koji je plaćen i za koji su plaćene komunalije i ostali troškovi, ne može smatrati primjerom brige i dobrih namjera.

„Hilton” će otvoriti u narednih par mjeseci

Burić je istakao da je sličnih napada od uglavnom istih kritičara, bilo i kada su počeli sa rekonstrukcijom i dogradnjom hotela „Crna Gora” ( Hilton ) i kada se greškom urušila terasa.

“Iako smo tada tvrdili da ćemo terasu vratiti u prvobitno stanje pretrpjeli smo još oštrije osude, pa ni nedugo nakon toga, kada smo i ispunili dato obećanje, nismo od strane istih kritičara dobili nijedan pozitivan komentar. Postavlja se pitanje da li je bilo bolje da smo tada posustali pred njihovim napadima, uslišili njihove kritičarske molbe i obustavili izgradnju hotela ili što smo nastavili sa izgradnjom i uspješno završavamno hotel. Ostavićemo crnogorskoj javnosti neka procijeni”, istakao je Burić.

On je rekao da su u startu najavljivali da će prvo otvoriti Fazu 1 hotela “ Hilton ”. Istakao je da su na predlog grupacije “ Hilton ” odustali od parcijalnog otvaranja, iako je Faza 1 hotela u potpunosti završena.

“Nažalost, hotel nije otvoren kako smo planirali do 31. decembra 2015, iz razloga što je bilo nemoguće sagledati sve pojedinosti u projektu pošto se radi o rekonstrukciji i dogradnji, i s obzirom na to da je mnogo lakše planirati radove kada se radi o novom projektu. Za sada ne mogu tačno da kažem kada će hotel biti otvoren, da ne bih došao u situaciju da se pravdam zašto nismo ispoštovali najavljeni rok. Ali, svakako da će to biti u narednih par mjeseci”, kazao je Burić.

Bonus video: