Pokušao da spriječi odvoz mašina, pa kažnjen sa 100 eura

„Ja sam 20. novembra pokušao da spriječim odvoz mašina iz rudokopa Zagrad na rezanje u staro gvožđe. Zbog toga mi je sud danas izrekao kaznu od 100 eura. Sve je ovo smišljeno urađeno samo da bi me sklonili sa današnjeg protesta“, kazao je Đilas
151 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Božidar Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.01.2016. 12:40h

Prije početka jutrošnjeg protesta, mještana sela Zagrad i Oblatno iz Župe nikšićke policija je nešto poslije šest časova privela člana Odbora sela Zagrad i bivšeg radnika Boksita Božidara Đilasa.

Kako je Đilas kazao „Vijestima“ policija ga je privela zbog suđenja koje je bilo zakazano za jutros.

„Ja sam 20. novembra pokušao da spriječim odvoz mašina iz rudokopa Zagrad na rezanje u staro gvožđe. Zbog toga mi je sud danas izrekao kaznu od 100 eura. Sve je ovo smišljeno urađeno samo da bi me sklonili sa današnjeg protesta“, kazao je Đilas.

Koordinacioni odbor MZ Župa nikšićka osudio je Đilasovo privođenje i istakao da mještani sela Zagrad nastoje da se izbore za ono što im po zakonu pripada.

„Policija treba da hapsi one koji su Rudnike boksita i Župu doveli u ovaj katastrofalan položaj“, navodi se u dopisu koje je potpisao Dragoljub Radulović.

On je podsjetio se Koordinacioni odbor nekoliko puta obraćao stečajnom upravniku Rudnika i rukovodstvu Opštine Nikšić, a zajedno sa NVO sektorom je uputio dopise na sve relevantne adrese sa zahtjevom da se prije početka proizvodnje dogovore šta je to što mještani Župe traže od ove privatizacije Boksita.

„Ne želimo da prirodna bogastva iz Župe idu u tuđe džepove, a da Župa i Župljani uvijek ostanu 'kratkih rukava'. Međutim ni sa jedne adrese do sada nije stigao nikakav odgovor, pa nama jedino preostaje da se na druge načine izborimo za svoje prava“, poručio je Radulović.

On je podsjetio na pitanja koja se moraju riješiti prije početka proizvodnje – iznos sredstva koja pripadaju MZ po osnovu koncesija, da Župljani imaju prioritet prilikom zapošljavanja, rekultivacija napuštenih rudokopa i utvrđivanje trase za transport rude, obzirom da glavna saobraćajnica nikada nije dobila upotrebnu dozvolu.

„Ovo su neka od pitanja koja se moraju regulisati prije početka proizvodnje da ne bi dolazili u situaciju kao sa prethodnim vlasnikom Boksita da se svako malo prave blokade i protesti. Na svim ovim zahtjevima mještani Župe će istrajati, pa nije pametno pritvarati nas jednog po jednog, nego je mnogo civilizovanije sjesti i razgovarati. Župljani su za razgovor, a da li su to oni na koje se odnose naši zahtjevi ostaje da vidimo u narednim danima. Na nama je da se izborimo za ono što nam po zakonu pripada, a na koji način ne zavisi samo od Župljana. I zatvor je za ljude“, poručio je Radulović.

Bonus video: