Predomislili se oko naknada: Sad ne priznaju radni staž iz inostranstva

Predlagač Zakona, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, tvrdi da se radi o klasičnoj diskriminaciji i opstrukciji
82 pregleda 10 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2016. 20:07h

Iako su čelnici Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije saopštili da će se za doživotne naknade računati i radni staž iz inostranstva, sada tvrde da će se priznavati samo onaj ostvaren u Crnoj Gori.

“Kada govorimo o radnom stažu, tu je važno napomenuti da se uzima, isključivo, staž ostvaren na teritoriji Crne Gore”, saopštili su juče iz Ministarstva.

Tvrde da je tako jer se po sporazumima o socijalnom osiguranju sa 25 država sabiranje penzijskog staža navršenog prema pravnim propisima država ugovornica “vrši kada je to potrebno za ispunjenje uslova za penziju i ostvarivanje naknade za slučaj nezaposlenosti”.

Predlagač Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, međutim, tvrdi da se radi o klasičnoj diskriminaciji i opstrukciji. “Da bi se vještački umanjio broj onih koji imaju pravo po Zakonu na doživotne mjesečne naknade”, rekao je on, dodavši da će svaka majka koja je ostvarila radni staž u inostranstvu u sudskoj zaštiti moći da ostvari pravo.

Damjanović je istakao i da majke, koje su dovoljan broj godina provele na evidenciji nezaposlenih u drugim zemljama, mogu da ostvare pravo: “Zakon ne pravi razliku između građana koji su radni staž proveli u Crnoj Gori i inostranstvu”.

Iz Ministarstva su 29. decembra odgovorili “Vijestima” da se za građanke koje su radni staž stekle u inostranstvu dokaz obezbjeđuje preko FOND-a PIO, te da treba i dostaviti dokaz da nijesu ostvarile penziju kod druge države. Direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija ranije je na konferenciji za medije rekao da se računa staž iz inostranstva.

Po zakonu, pravo na mjesečnu naknadu od 330 eura imaju majke koje su rodile troje i više djece, a imaju 25, odnosno 15 godina staža. Majke koje su na evidenciji nezaposlenih provele 15 i više godina, a imaju troje i više djece, imaju pravo na naknadu u iznosu od 193 eura.

Bonus video: