Stanković: Povjerenje je teško steći, još teže održati, a najlakše izgubiti

“Ne mogu da kažem da sam u potpunosti zadovoljan onim što ste u tom dijelu pokazali u prethodnom periodu. Cilj nam je da postanemo tužilaštvo koje će odgovarati evropskim standardima, jer to su zahtjevi vremena u kom živimo i radimo”, poručio je Stanković
295 pregleda 5 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2016. 17:58h

Pred državnim Tužilaštvom je period koji zahtijeva izraženije i vidljivije zalaganje, poručio je predsjednik Tužilačkog savjeta, Ivica Stanković, navodeći da je to jedini način da se povrati povjerenje javnosti u taj organ.

Državni tužioci koji su do sada vršili funkciju zamjenika u Vrhovnom državnom tužilaštvu, višim državnim tužilaštvima i osnovnim državnim tužilaštvima položili su danas zakletvu pred predsjenikom i članovima Tužilačkog savjeta.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su zakletvu prvi put položili novoizabrani državni tužioci u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Biljana Medenica i Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, Marko Bojović.

Stanković je čestitao na izboru onima koji su već obavljali tužilačku funkciju, a posebno kolegama koji su prvi put preuzeli tu odgovornu dužnost.

“Svima vam želim uspjeh u radu, uz nadu da će iskusnije kolege biti podrška mladim i tek stasalim tužiocima, kako bismo, kroz spoj mladosti i iskustva, dobili najbolji mogući rezultat”, poručio je Stanković, navodeći da će rezultati govoriti o svakom pojedinačno više od bilo kakvih riječi.

Prema njegovim riječima, činjenica da je većina zamjenika izabrana na funkciju koju je već obavljala ne znači da oni ne treba da unapređuju sopstveni rad.

“Naprotiv. Zato vas podsjećam da je pred svima nama period koji zahtijeva izraženije i vidljivije zalaganje”, ukazao je Stanković.

On je dodao da će Tužilaštvo samo tako nastaviti da vraća povjerenje javnosti, što je, kako vjeruje, zajednički cilj.

Stanković je podjsetio da je povjerenje teško steći, još teže održati, a najlakše izgubiti. “To se, nadam se, neće desiti, ali zavisi isključivo od načina na koji budemo radili”.

U prethodnom periodu, kako je naveo, dosta je govorio o proaktivnom odnosu na kom će insistirati.

“Ne mogu da kažem da sam u potpunosti zadovoljan onim što ste u tom dijelu pokazali u prethodnom periodu. Cilj nam je da postanemo tužilaštvo koje će odgovarati evropskim standardima, jer to su zahtjevi vremena u kom živimo i radimo”, poručio je Stanković.

To, pojasnio je, znači da ne treba da se čeka da neko podnese krivičnu prijavu, već naprotiv, treba pratiti dešavanja u državi i provjeravati osnovanost svakog glasa koji dopre do tužioca.

“Svjestan sam da takav pristup zahtijeva više zalaganja i na to morate da budete spremni. Svjestan sam i uslova u kojima radite, odnosno radimo, i ono što mogu da poručim, kao vrhovni državni tužilac, jeste da se zajednički moramo potruditi da se oni poboljšaju”, kazao je Stanković.

Prema njegovim riječima, rezultati Tužilaštva biće osnov za opravdanost zahtjeva da se poboljšaju uslovi, ali i ukupan odnos prema državno tužilačkoj organizaciji.

Stanković je poručio da od tužioca očekuje da svakodnevno dokazujuju da je Tužilastvo samostalan organ koji odluke donosi isključivo na osnovu zakona, koji je jednak za sve.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu, zbog ostvarenih rezultata, dosta pohvala stiglo Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Podsjetiću vas da je to novoformirano tužilaštvo dio jedinstvenog organa. Upravo zbog toga napomenuću da ne vidim nijedan razlog da slične rezultate ne ostvaruju i druga tužilaštva", naveo je Stanković.

On je dodao da se do rezultata, umjesto prevelikom pričom, dolazi isključivo kvalitetnim radom.

Bonus video: