Podgorica ima 7.276 domaćina

Veliki problem za brži razvoj poljoprivrede na području glavnog grada je i usitnjen posjed, navodi se u dokumentu
61 pregleda 0 komentar(a)
poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.01.2016. 17:06h

Podgorica ima 7.276 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, što čini 14,9 odsto od ukupnog broja takvih gazdinstava u Crnoj Gori.

U Izvještaju o stanju uređenja prostora Glavnog grada za prošlu godinu se navodi da najveći udio u tom broju čine gazdinstva koja posjeduju od jednog do pet hektara (48,3%) i gazdinstva koja imaju od pola do jednog hektara poljoprivredno korišćenog zemljišta (19,4%).

“Ukupno, porodična poljoprivredna gazdinstva u Podgorici posjeduju 26.720,4 hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, dok broj gazdinstava koja posjeduju poljoprivredno korišćeno zemljište iznosi 7.162, odnosno 1.808,3 hektara”, piše u Izvještaju.

Od ukupnog poljoprivrednog zemljišta Glavnog grada, 59,7 odsto je u privatnom vlasništvu, 36,3 odsto se vodi kao neorganizovano zemljište, dok je četiri odsto u društvenom vlasništvu.

Transformacija poljoprivrednog zemljišta u građevinsko se u dokumentu navodi kao jedan od glavnih problema na teritoriji Glavnog grada.

“Osim toga, degradacija poljoprivrednog zemljišta je u nekim slučajevima i rezultat restitucije, na primjer Sadine”, piše u Izvještaju.

Kao još jedan veliki problem za brži razvoj poljoprivrede, u dokumentu se navodi i usitnjen posjed i nepostojanje zakonske regulative koja će onemogućiti dalje usitnjavanje posjeda.

Sekretarijat je izdao 87 građevinskih dozvola

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine je do 3. decembra 2015. godine, izdao ukupno 486 urbanističko-tehničkih uslova, 15 dozvola za pretvaranje stambenih u poslovne objekte i 61 upotrebnu dozvolu.

“Kada su u pitanju izdate građevinske dozvole, njihov ukupan broj iznosi 122, od čega 87 građevinskih dozvola za izgradnju stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata, 31 dozvola za infrastrukturne objekte i šest promjena investitora”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: