Milivojević: Šofranac neće da tuži policiju jer tamo ima dosta prijatelja

"Moj život svakodnevno zavisi od te policije i njenog odgovornog rada i tamo, iako nismo prijatelji, ima puno osoba čiji rad profesionalno cijenim"
222 pregleda 15 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Vlada Crne Gore
Stevan Milivojević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.01.2016. 15:54h

Novinar RTCG-a, Nebojša Šofranac odbio je danas predlog direktora LGBT Foruma Progres, Stevana Milivojevića, da zajednički podnesu tužbu protiv policije, pod izgvorom da "tamo ima dosta prijatelja", saopšteno je iz LGBT Forima progres.

Milovojević je izjavio da je proteklih dana vodio korektnu komunikaciju sa Šofrancem, zbog njegovog javnog oglašavanja i prozivanja njega i Zdravka Cimbaljevića u ružnom i negativnom kontekstu.

"Kao direktor NVO "LGBT Forum Progres" oglasio sam se dva puta i to na način koji je u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima zaštite ljudskih prava. Prvi put, što spada u legitimne aktivnosti naše organizacije, pomenuo sam inicijale N.Š. i potpuno poštujući pretpostavku nevinosti što je u svojoj prijavi iz 2013. godine učinio, i bio vrlo pažljiv, i moj prethodnik Zdravko Cimbaljević koji je usled ekstremnih prijetnji i nasilja bio prinuđen napustiti zemlju. Radim, u svojstvu urednika, na istraživačkoj knjizi koja obuhvata oko 30 slučajeva iznijetih pred policijom i sudom i slučaj koji se vodi protiv lica N.Š. znam isključivo na osnovu službene komunikacije s policijom. Sa istom pažnjom sam posvećen ostalim slučajevima i kao stranka u postupku imam pravo da se interesujem za njihove ishode. Nemamo nikakav interes da protiv bilo koga, pa bio taj i homofob, vodimo neke kampanje. Naprotiv. Naš isključivi interes je da u zemlji bude što manje osoba, posebno među javnim ličnostima koji mogu biti primjer javnosti, koji se protive društvenom prihvatanju LGBT zajednice. Nama je stalo do prijatelja i sve bi učinili da u tom procesu, jako teškom i bolnom, nemamo protivnike. Drugi put inicijale sam pomenuo, poštujući zakon, pošto sam napadnut kod pošte", kazao je Milivojević.

U saopštenju se dodaje da je Milivojević ukazao Šofrancu da je propustio priliku da reaguje tokom vođenja postpupka protiv njega "bez osnova i razloga".

Šofranac se sumnjiči, da je u julu 2013. godine preko svog Fejsbuk profila prijetio tadašnjem direktoru Foruma Progres, Zdravku Cimbaljeviću.

Sportski novinar Javnog servisa je negirao takve optužbe, pod obrazloženjem da je u pitanju lažni profil.

Milivojević je u daljem saopštenju izjavio i da mu je poznato 30 slučajeva, u kojima su građani po prijavi proaktivnije reagovali i time spriječili greške u postupanju državnih organa. Milivojević je negirao da ima ikakve lične želje , i da je o ovoj temi sve zasnovao na zvaničnoj policijskoj dokumnetaciji.

"Čovjek sam posvećen dijalogu i rešenjima. Zato sam predložio Šofrancu da obojica učinimo sve što je moguće i potrebno, uz zaštitu sopstvenog dostojanstva i prava, da što prije izađemo iz ove situacije. Predložio sam da se susretnemo i možda, na korektan, razuman, pravedan način, zajedno oglasimo. Predložio sam, i to smatrao najvažnijim, da zajednički podnesemo pritužbu na postupanje policije u konkretnom slučaju. Utvrđivanje činjenica s tim u vezi pomoći će da utvrdimo činjenice a njih samo može saopštiti policija uz utvrđivanje odgovornosti ovlašćenih službenih lica. Šofranac me je danas telefonski obavijestio, da je razmislio, i da ne želi da podnosi prijavu protiv policije jer tamo ima puno prijatelja. Nisam ga uspio uvjeriti. Moj život svakodnevno zavisi od te policije i njenog odgovornog rada i tamo, iako nismo prijatelji, ima puno osoba čiji rad profesionalno cijenim. Ali želim profesionalnu policiju, kojoj možemo vjerovati i na koju se možemo osloniti. Postupak Šofranca me je i razočarao samo zato što se opet pokazalo praktičnijim, poželjnijem i smislenim udariti na aktiviste za ljudska prava, prozvati ih, optužiti ih, i pokrenuti lavinu njihovog javnog retoričkog kamenovanja (u ovom slučaju na Zdravka Cimbaljevića i mene) a ne zamjeriti se policiji koja bi trebala biti državni servis u službi građana koji poštuje njihova prava", kazao je Milivojević.

Milivojević je izrazio sumnju, da je policija zadnje dvije i po godine svjesno obmanjivala LGBT zajednicu, Vladu i međunarodnu zajednicu.

"U toj želji da se svima dopadne ozbiljno je oštetila prava građanina Šofranca zbog čega mi je žao. Ne treba nam policija koja namjerno planira i čini greške i tako kasnije, opet smišljeno, “zadužuje” građane a odužuje im se, navodno, kako je i obećala, raznim opstrukcijama postupaka koje je sama pokrenula, objašnjavjući da se tako nešto mora jer ih na to “pritiskaju stranci”. Završiću Orvelom: “Mi smo potonuli tako duboko da je danas potvrđivanje očiglednog prva dužnost inteligentnog čovjeka", kazao je Milvojević.

Bonus video: