Hitno riješiti pitanja zagađenja rijeke Morače otpadnim vodama

Otpadne fekalne vode, kako je istakao, mogu biti veoma opasne, jer lako utiču na povećanje bakteriloške zagađenosti voda, a kao posljedica se javljaju hidrične epidemije
244 pregleda 0 komentar(a)
Fekalije, Morača, Foto: Luka Zeković
Fekalije, Morača, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.01.2016. 13:18h

Predstavnik NVO „Green Home“ Milija Čabarkapa ocijenio je da nadležne institucije moraju intenzivirati aktivnosti oko izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jer postojeći kolektor kod Krivog mosta nema dovoljno kapaciteta da prečisti sve komunalne otpadne vode koje dotiču.

Čabarkapa je istakao da je postojeće postrojenje izgrađeno 1978. godine i da ima kapacitet od 55 do najviše 60 hiljada ekvivalentnih stanovnika, a sada prerađuje vodu za duplo više stanovnika.

„Ovo znači da je postrojenje nedovoljnog kapaciteta da na zadovoljavajući način prečisti sve komunalne otpadne vode koje na njega dotiču“, istakao je Čabarkapa.

On je kazao da su rijeka Morača i sa njom usko povezani stanovnici Podgorice, izloženi višedecenijskom zagađenju koje proističe od komunalnih otpadnih voda, u kojima se mogu naći razne organske tečnosti, deterdženti i mnoga hemijska sredstva.

„Stanovnici Podgorice, koji žive u blizini ovog postrojenja godinama se žale na neprijatne mirise... O tome koliko su zapravo jaki neprijatni mirisi, najbolje govori podatak da se ljudi iseljavaju iz stanova tražeći pogodnije mjesto za život, te da su cijene izdavanja stanova znatno jeftinije nego u drugim djelovima grada“, kazao je Čabarkapa.

On je istakao da, zbog navedenog, nadležne institucije moraju intenzivirati aktivnosti na realizaciji projekata koji podrazumijevaju izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kompletnim tretmanom kanalizazcionog mulja i kanalizacione mreže u gradskim naseljima u kojima ne postoji.

„Na ovaj način poboljšali bi se opšti uslovi kvaliteta života i zdravlja stanovnika Podgorice.

Između ostalog, izgradnjom kanalizacione mreže na što široj teritoriji Podgorice uspješno bi se kanalisale komunalne otpadne vode iz velikog broja domaćinstava i tako zaštitile podzemne vode i vodoizvorišta na teritoriji Podgorice“, ocijenio je Čabarkapa.

Čabarkapa je kazao da na području Podgorice postoji mnoštvo kanalizacionih odvoda iz kojih se fekalne vode bez prethodnog prečišćavanja ispuštaju u vodotoke koji predstavljaju pritoke Morače. „Kao primjer se može uzeti Savin potok u koji je sproveden značajan broj odvoda fekalnih voda koje dalje preko rijeke Ribnice dospijevaju u Moraču“, naveo je on.

Otpadne fekalne vode, kako je istakao, mogu biti veoma opasne, jer lako utiču na povećanje bakteriloške zagađenosti voda, a kao posljedica se javljaju hidrične epidemije.

„ Ove vode potiču od izlučevina, od umivanja, kupanja, organskih otpadaka hrane, pa je to razlog da sadrže veliki broj mikroorganizama izazivača crijevnih, zaraznih, virusnih i parazitskih bolesti“, kazao je Čabarkapa.

Bonus video: