CZIP: Ulcinjska Solana pod opsadom lovaca

"CZIP planira da 2. februara, na Svjetski dan močvarnih staništa, ukloni nezakonito postavljene čeke, u nadi da će nam se u ovoj aktivnosti pridružiti sve relevantne institucije koje su uključene i od kojih u konačnom zavisi formalno-pravna zaštita Solane, počev od Ministarstva održivog razvoja i turizma"
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2016. 10:21h

Lov na ulcinjskoj Solani po odluci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je zabranjen, a iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) su upozorili na krivolov u toj oblasti.

"Kako su novogodišnji praznici oduvjek predstavljali rizik po ornitofaunu zbog povećane aktivnosti lovaca u tim danima, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica vršili su kontinuirani monitoring krivolova uključujući i današnje zimsko prebrojavanje ptica. Na žalost rezultati su pokazali povećanu uznemirenost ptica koja je danas ali i prethodnih dana uzrokovana pucnjima i lavežom lovačkih pasa. Dokazi da se na Solani krivolovi pokazuju čaure na terenu koje su pronađene tik uz info table za turiste kao i nove lovačke čeke koje ukazuju na pojačane aktivnosti lovaca", navodi se u saopštenju CZIP.

Oni su upozorili da je situacija po ptice na Solani alarmantna.

"CZIP planira da 2. februara, na Svjetski dan močvarnih staništa, ukloni nezakonito postavljene čeke, u nadi da će nam se u ovoj aktivnosti pridružiti sve relevantne institucije koje su uključene i od kojih u konačnom zavisi formalno-pravna zaštita Solane, počev od Ministarstva održivog razvoja i turizma. Takođe očekujemo pojačane mjere nadzora nad Solanom kojom trenutno upravljaju Nacionalni parkovi kako bi se izbjeglo dalje uznemiravanje ptica koje su razlog i uslov zaštite ovog lokaliteta", saopšteno je iz CZIP.

Dodaje da Ministarstvo održivog razvoja i turizma još nije izdalo saglasnost za proglašenje Solane zaštićenim područjem koje je shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode zatražila Opština Ulcinj, kao ni predalo zahtjev Ramsarskom sekretarijatu za upis na listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja.

Galerija

Bonus video: