Crna Gora "hibridni režim"

Indeksom demokratije obuhvaćeno je 167 zemalja, a ocijenjeni su po 60 pokazatelja u pet širokih kategorija, koje obuhvataju izborni proces i pluralizam, funckionisanje vlade, političko učešće, demokratsku političku kulturu i građanske slobode
2568 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora i Bosna i Hercegovina su rangirane u kategorijI "hibridnih režima" u koju spadaju zemlje s poenima od 4 do 6, pri čemu Crna Gora bilježi 5,74 poena u 2018. godini, a BiH 4,98.

To su pokazali podaci indeksa demokratije britanskog nedjeljnika Ekonomist .

Indeksom demokratije obuhvaćeno je 167 zemalja, a ocijenjeni su po 60 pokazatelja u pet širokih kategorija, koje obuhvataju izborni proces i pluralizam, funckionisanje vlade, političko učešće, demokratsku političku kulturu i građanske slobode, pojašnjava "Ekonomist".

Od zemalja regiona Srbija je na Indeksu demokratije za 2018. godinu sa 6,41 poenom, na skali od nula do 10, zadržala isto mjesto kao i prethodne godine, i spada u kategoriju takozvanih "manjkavih demokratija" koja obuhvata zemlje sa poenima od 6 do 8.

U istu kategoriju je svrstana i Hrvatska sa tek neznatno boljim indeksom od 6,57 poena, prenosi Tanjug.

Zemlje koje, po Indeksu demokratije, imaju od 0 do 4 poena zavedene su pod kategorijom "autoritarnih režima", dok one koje imaju od 8 do 10 poena spadaju u kategoriju "pune demokratije".

U samom vrhu "Ekonomistove" ljestvice su, kao i dosad, nordijske zemlje - Norveška je na prvom mjestu sa 9,87 bodova, Island na drugom sa 9,58 i Švedska na trećem sa 9,39. Na četvrtom je Novi Zeland sa 9,26 poena, a još jedna skandinavska zemlja, Danska, na petom je mjestu sa 9,22 boda.

S druge strane, na neslavnom posljednjem mjestu našla se Sjeverna Koreja sa svega 1,08 bodova, dok je na pretposljednjem - Sirija sa 1,43 boda.

Bonus video: