Solana čeka pismenu saglasnost države

Iz CZIP-a istakli da će stalno opominjati nadležne da realizuju obećanja...
80 pregleda 0 komentar(a)
flamingosi solana, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
flamingosi solana, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Ažurirano: 13.01.2016. 20:20h

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podsjetili su Ministarstvo održivog razvoja i turizma na obavezu slanja formulara za upis Ulcinjske solane na listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja i da je proces proglašenja spomenikom prirode obustavljen, zbog nedostatka njihove pismene saglasnosti.

Iz CZIP su najavili da će 2. februar, Dan močvarnih staništa, proslaviti na solani i da će stalno opominjati nadležne da realizuju obećanja o međunarodnoj zaštiti jednog od posljednjih utočišta za milione ptica, koje tu borave na svom dugom putu ka Africi.

“Zahvaljujući močvarama, više od milijardu ljudi ostvaruje prihode od različitih aktivnosti, poput ribarstva, poljoprivrednih usjeva, turizma, korišćenja vode. One predstavljaju bogatstvo biodiverziteta, čuvaju naše obale, predstavljaju prirodan sunđer kod poplava, prečišćavaju nečistoće i akumuliraju ugljen-dioksid, čime ublažavaju i klimatkse promjene”, saopšteno je iz CZIP.

Navode da je, zbog ljudskih aktivnosti, izgubljeno 64 odsto močvara u posljednjih stotinu godina.

Upozoravaju da slična sudbina prijeti i Ulcinjskoj solani, koja je 2012. godine trebalo da bude proglašena građevinskim zemljištem, što je spriječeno brzom i efikasnom rekacijom civilnog sektora.

“ Solana još nije oslobođena planova za gradnju turističkih kompleksa, što je vidljivo i iz nacrta Prostornog plana posebne namjene za obalno područje”.

Bonus video: