Šegrt: Edukacija za ljekare i srednji medicinski kadar

„Imajući u vidu brzinu promjena medicinskih znanja, inovacije u dijagnostičko-terapijskom pristupu, neophodnost konstantnog unapređenja kvaliteta rada i praćenja savremenih medicinskih tokova, Ministarstvo zdravlja je kao vodeći problem prepoznalo nedostatak kontinuirane edukacije medicinskog kadra“, saopšteno je iz Ministarstva
53 pregleda 3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2016. 16:38h

U svim zdravstvenim ustanovama u ovoj godini biće sproveden plan kontinuirane medicinske edukacije za ljekare i srednji medicinski kadar, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar Budimir Šegrt je danas razgovarao sa direktorima zdravstvenih ustanova, a na sastanku je predstavljen jedinstveni Plan kontinuirane medicinske edukacije u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

„Imajući u vidu brzinu promjena medicinskih znanja, inovacije u dijagnostičko-terapijskom pristupu, neophodnost konstantnog unapređenja kvaliteta rada i praćenja savremenih medicinskih tokova, Ministarstvo zdravlja je kao vodeći problem prepoznalo nedostatak kontinuirane edukacije medicinskog kadra“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, koncept kontinuirane medicinske edukcije osmišljen je kao zakonska obaveza zdravstvenih ustanova i zaposlenih u zdravstvenom sistemu, koja ima za cilj da se savremeni trendovi i znanja blagovremeno i aktivno primijene u svakodnevni rad u zdravstvenom sistemu.

„S tim ciljem, napravljen je sveobuhvatan jedinstveni plan kontinuirane medicinske edukacije za sve nivoe zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, kako za ljekare, tako i za srednji medicinski kadar, koji će se sprovoditi u svim zdravstvenim ustanovama tokom 2016. godine“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, planom su predviđena predavanja i demonstrativni kursevi, kako za sve oblasti kliničke medicine, tako i za javno-zdravstvene djelatnosti.

Za te potrebe biće angažovani predavači sa Medicinskog fakulteta u Podgorici, kao eminentni stručnjaci iz države i regiona.

Na sastanku je, dodaje se, razgovarano i o obavezama i aktivnostima zdravstvenih ustanova u ovoj godini.

„Šegrt je kazao da je zajednički cilj svih zdravstvenih ustanova unapređenje zdravstvenog sistema po svim segmentima kroz permanentnu edukaciju medicinskog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite, smanjenje bolničkog posteljnog fonda i unapređenje bolničke infrastrukture“, saopšteno je iz Ministarstva.

Na taj način, kako je rekao Šegrt, biće uspostavljeni savremeni principi zdrave, sigurne i kvalitetne medicinske prakse i obezbijeđena kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita svim građanima, kao krajni cilj svakog modernog i održivog zdravstvenog sistema.

„Šegrt je podsjetio da su u tom cilju donesena i usvojena strateška dokumenta, čiji je cilj prevazilaženje postojećih prepoznatih slabosti i dogradnja sistema po naučnim i tehnološkim zahtjevima, a sve u cilju uspostavljanja finansijski održivog zdravstvenog sistema koji će obezbijediti odgovarajući kvalitet zdavstvenih usluga i veću bezbjednosti pacijenta“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: