Uništen posljednji brod nekadašnje "Jugooceanije"

Kotorski gigant počeo je da gradi moćnu flotu prije 60 godina, u kojoj je bilo 40 prekookeanskih brodova do bankrota 2003.
657 pregleda 42 komentar(a)
brod Pelinovo (novina)
brod Pelinovo (novina)
Ažurirano: 13.01.2016. 06:48h

Posljednji brod nekadašnjeg pomorskog giganta iz Kotora stigao je na zadnje odredište - plažu u Pakistanu, gdje će biti isiječen u staro željezo.

Uništenjem broda “Pelinovo”, nestaće i posljednje plovilo bivše flote “Jugooceanije“.

To se događa tačno 60 godina nakon što je “Jugooceanija“ počela sa poslovanjem i gradnjom moćne flote u kojoj je do bankrota kompanije 2003. zaplovilo više od 40 novih i polovnih prekookeanskih brodova.

Na svoje posljednje putovanje, nekadašnje “Pelinovo“ isplovilo je 9. januara iz indijske luke Kandla, pod imenom “Era“ i zastavom Paname.

Njegov posljednji vlasnik je turska kompanija “Gamma Shipping“ iz Ankare.

U flotu "Jugooceanije", taj brod za prevoz rasutog tereta, dugačak 178 metara i izgrađen 1984. u Velikoj Britaniji, stigao je u jesen 1996.

Kako se kasnije pokazalo, bio je to ujedno i posljednji brod koji je “Jugooceanija“ nabavila.

U flotu kotorskog brodara formalno je ušao 24. oktobra 1996. godine, nakon ceremonije krštenja u Kotoru, kada je brodu ime “Pelinovo“ dao njegov kum, tadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore Krunislav Vukčević.

Pritisnuta sve većim poslovnim teškoćama, “Jugooceanija“, koju su u ime države vodili prvaci vladajućeg DPS-a poput dugogodišnjeg predsjednika Borda direktora Miodraga Vukovića, postepeno je rasprodavala flotu i tonula u dugove.

Januara 2002. godine, “Pelinovo“ je kupila poznata bokeljska pomorska kompanija “Dabinović iz Monaka, koja mu je dala novo ime - “Perast“, pod kojim je brod plovio do aprila 2012.

Bonus video: