Pogledajte kakvu je štetu napravilo nevrijeme u NP Biogradska gora

Molimo sve one koji ovih dana posjete NP da imaju razumijevanja za radove koji se budu odvijali na tom prostoru", rekao je direktor NP Saša Jeknić
106 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2016. 17:14h

Jak olujni vjetar i kiša, između ponedjeljka i utorka, napravili su veliku materijalnu štetu na objektima u Nacionalnom parku (NP) "Biogradska gora".

Kako je saopšteno iz tog preduzeća, oštećeni su objekti suvenirnice, mrestilište, Centar za posjetioce, prostor za za smještaj službe fizičke zaštite, javni toaleti, kao i dio infrastrukture (klupe, stolovi, putokazi, edukativni panoi …).

"Pokidani su visokonaponski kablovi na objektima Centra za posjetioce i za smještaj službe fizičke zaštite. Iako smo na vrijeme, prije početka zime, kao i svake godine, sve ono što je bilo montažnog tipa sklonili u naše depoe, kako bi spremno dočekali ljetnju turističku sezonu, veliki dio infrastrukture je u naletu olujnog vremena i kiše u potpunosti uništen. Velika šteta nanijeta i na našim infrastrukturnim objektima koji su u službi posjetilaca. Oštećeni su krovni pokrivači, pa je kiša prodrla unutra", kazao je direktor NP Saša Jeknić.

Prema njegovim riječima, mnogo stabala se srušilo na "edukativnu stazu" oko Biogradskog jezera. Oborena stable su uništila mobilijar i most na delti Biogradske rijeke. Kako kaže Jeknić, već narednih dana, a prije sniježnih padavina, neophodno je objekte zaštititi od daljeg propadanja, a na proljeće će početi i detaljno saniranje.

"Potrebno će biti i da raskrčiti pristupne puteve i staze, to jest da uklonimo velike količine drvne mase. Isto to treba uraditi i od Kraljevog kola do Biogradskog jezera, kako bi se uspostavio saobraćaj i omogućili posjetu turista kad padne snijeg, to jest najavljenih zimskih aranžmana. Molimo sve one koji ovih dana posjete NP da imaju razumijevanja za radove koji se budu odvijali na tom prostoru", rekao je Jeknić.

Galerija

Bonus video: