U utorak javna rasprava o proglašenju kanjona Cijevne spomenikom prirode

U kanjonu Cijevne zabilježeno je prisustvo posebno vrijednih biljnih vrsta, flora kanjona rijeke Cijevne obiluje velikim brojem endema, na prostoru kanjona Cijevne do sada je registrovano veći broj vrsta ptica...
76 pregleda 0 komentar(a)
Cijevna, Foto: Jovana Boričić
Cijevna, Foto: Jovana Boričić
Ažurirano: 11.01.2016. 15:44h

Gradska opština Tuzi organizuje u utorak javnu raspravu o Nacrtu studije zaštite za proglašenje Kanjona rijeke Cijevne spomenikom prirode.

Java rasprava počinje u 10.00 sati, u Skupštini Gradske opštine Tuzi.

U Nacrtu studije se navodi da Spomenik prirode „Kanjon Cijevne” obuhvata istočni dio teritorije Glavnog grada Podgorice, koji se graniči sa Republikom Albanijom.

Njegova ukupna površina je 2.022,2 hektara.

"Područje kanjona rijeke Cijevne predstavlja jednu od izuzetnih prirodnih vrijednosti sliva rijeke Morače i sliva Skadarskog jezera. Sliv rijeke Cijevne u Crnoj Gori zauzima 130 kvadratnih kilometara u geografskom području između planinskog masiva Prokletija i Zetske ravnice. Ukupna dužina rijeke je 58,8 km od čega 32,3 km protiče kroz Crnu Goru", navodi se u Nacrtu.

Osnovni razlozi i odlike zbog kojih se prostor Spomenik prirode „Kanjon Cijevne” stavlja pod zaštitu su, pored ostalog, to što kanjon rijeke Cijevne nema nijedan oblik zvaničnog statusa zaštite, područje kanjona karakteriše visok stepen biodiverziteta - specijskog i ekosistemskog - koji se ogleda u prisustvu velikog broja endemičnih i reliktnih biljnih vrsta...

U kanjonu Cijevne zabilježeno je prisustvo posebno vrijednih biljnih vrsta, flora kanjona rijeke Cijevne obiluje velikim brojem endema, na prostoru kanjona Cijevne do sada je registrovano veći broj vrsta ptica, u kanjonu rijeke Cijevne zabilježeno je 15 vrsta herpetofaune (4 vrste vodozemca i 11 vrsta gmizavaca) i sve se nalaze na nacionalnim ili međunarodnim listama zaštićenih vrsta.

U okviru biodiverziteta kanjona Cijevne, prisutna je bogata i raznovrsna fauna gastropoda (puževi). Konstatovano je 20 vrsta puževa, od kojih su tri vrste puža golaća zaštićene nacionalnim zakonodavstvom.

Na području kanjona rijeke Cijevne registrovano je veliki broj vrsta insekata, među kojima su i taksoni zaštićeni nacionalnim zakonodavstvom...

Bonus video: