Bećković: Na Kosovu je osnovana prva NATO država, koju je priznao Montenegro, a nikad neće Crna Gora

Srbija i Crna Gora su nerazdvojivi. Ropstvo i Crna Gora su nespojivi", rekao je Bećković
78 pregleda 313 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2016. 07:35h

Mojkovačka bitka je mala u istoriji ratova, ali u istoriji bratske ljubavi, čojstva i junaštva , časti i obraza , spada u najveće , koje je vodilo ljudsko sjeme, a najveća je, najvažnija i najslavnija od onih koje je vodila Crna Gora.

To je u besjedi na svečanoj akademiji povodom 100-godišnjice Mojkovačke bitke, koju je organizovalo Srpsko nacionalno vijeće, kazao akademik Matija Bećković.

"Srbija i Crna Gora su nerazdvojivi. Ropstvo i Crna Gora su nespojivi. Danas se čini da smo ugroženiji iznutra, nego spolja. Postoje spoljašnje i unutrašnje, Kosovo i Mojkovac. Na onom spoljašnjem Kosovu osnovana je prva NATO država, koju je priznao Montenegro, a nikad neće Crna Gora. Ono unutrašnje je ostalo "onamo, ‘namo" i svuda je gdje ima Srba. Juda je nazvan blagajnik izdaje, a tih blagajnika se danas namnožilo. Judinih 30 srebrnjaka naraslo je na milione zlatnih", rekao je on.

Episkop budimljansko-nikšićki Jonikije kazao je da tokom Mojkovačke bitke "za razliku od Kosova, nije bilo izdaje". Prema njegovim riječima, izdaja je došla desetak dana kasnije.

"Neslavna naredba od tadašnje Vlade Crne Gore da crnogorska vojska položi oružje pred neprijateljem, od strane prekaljenih ratnika od Grahova do Čakora, shvaćena je kao izdaja i odmah je prouzrokovala razdor i raskole u narodu, koji, na našu nesreću, traju do dana današnjeg. Mojkovačka kao i kosovska drama još nije završena. Još traje borba za čast i obraz Crne Gore koja se ne miri sa Vladinom izdajom Janka (Vukotića) i Mojkovca, Kosova i Rusije", rekao je Joanikije.

Galerija

Bonus video: