Podgorica u junu dobija kineski Kulturni centar

“Vrijednost donacije za Kulturni centar je 200.000 eura”
461 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.01.2016. 15:23h

Glavni grad će u junu dobiti kineski Kulturni centar, koji će biti otvoren tokom najavljene posjete premijera Kine, Li Kećiana Crnoj Gori.

Predsjednik Društva prijateljstva Kine i Crne Gore Samir Hadžić kazao je da će Kineski kulturni centar biti u Vučedolskoj ulici.

On je kazao da će imati i poslovni prostor u Bloku šest.

“Kina je najveći donator u Crnoj Gori, a posebno u glavnom gradu. Vrijednost donacije za Kulturni centar je 200.000 eura”, kazao je Hadžić.

On je rekao da će u Kulturnom centru biti smještena Asocijacija kinesko-crnogorskog društva prijateljstva, Centar borilačkih vještina “Peking”, Centar za izučavanje kineske kulture i tradicije, Centar za kineske studije i evroazijske integracije, kao i biznis centar. U tom prostoru će biti i “Prozor Šangaja” (“Shanghai Windows”).

“Društvo će rukovoditi i upravljati centrom. U nadzornom odboru biće gradonačelnik Podgorice, ambasador Narodne Republike Kine i predsjednik našeg društva”, rekao je Hadžić.

On je naveo da će Glavni grad obezbijediti prostor, Društvo prijateljstva opremu, a kineska ambasada platu za jednog zaposlenog crnogorskog državljanina.

“Kulturni život u gradu će biti bogatiji i sadržajniji, a Kina će biti dostupnija”, najavio je Hadžić.

On navodi da će pored kulture, nauke i obrazovanja, fokus biti na ekonomskoj saradnji i privlačenju kineskih investitora, kao i na omogućavanju izvoza određenih proizvoda iz Crne Gore.

Otvaranje će biti spektakularno, slijedi potpisivanje sporazuma

Hadžić je najavio da će otvaranje biti „spektakularno”, a nakon toga, sporazum između Glavnog grada i centralne vlade Šangaja mogao bi biti potpisan.

“Prvi sporazum će biti o saradnji, razmjeni i razumijevanju na period od dvije godine, koji predviđa uspostavljanje ugovornih odnosa sa centralnom vladom Šangaja”, najavio je Hadžić. Nakon tog sporazuma uslijediće novi, o bratimljenu dva grada.

Međutim, Hadžić je napomenuo da će uslov biti uspješna realizacija prvog sporazuma.

Bonus video: