CZIP: Unaprijedićemo saradnju na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa

"Zeleni pojas", pojašnjava se, prostire se u dužini od 172 kilometra pograničnog pojasa prema Albaniji kojeg sačinjava niz zaštićenih prirodnih dobara, stoga i varijeteta ekosistema i bogatstva biodiverziteta
0 komentar(a)
CZIP, Foto: Printscreen
CZIP, Foto: Printscreen
Ažurirano: 08.01.2016. 18:43h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) će unaprijediti saradnju na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa (Green Belt), koji obuhvata prostor bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Kampanja će se realizovati u saradnji sa njemačkom organizacijom Euronatur, Međunarodnom unijom za očuvanje prirode jugoistočne Evrope (IUCN SEE), partnerskim organizacijama sa Balkana, uz finansijsku podršku Njemačke fondacije za zaštitu prirode.

“U narednom periodu je planirana kampanja koja će podići svijest i o značaju ove mreže kao i prijetnjama koje je ugrožavaju”, navodi se u saopštenju.

Ova mreža će, kako su kazali, biti promovisana u svim državama članicama pojasa na Balkanu u okviru projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu-Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa.

"Zeleni pojas", pojašnjava se, prostire se u dužini od 172 kilometra pograničnog pojasa prema Albaniji kojeg sačinjava niz zaštićenih prirodnih dobara, stoga i varijeteta ekosistema i bogatstva biodiverziteta.

Ovo područje je predstavljalo dio gvozdene zavjese tokom hladnog rata i iz tog razloga je dobro očuvano.

"Zelenom pojasu" u Crnoj Gori pripadaju područja delta rijeke Bojane, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i Nacionalni Park Prokletije.

"Pored nacionalne zaštite, neki od ovih predjela su pod zaštitom Ramsarske Konvencije, neka su proglašena Emerald staništima Bernske konvencije, kao i područjima od međunarodnog značaja za boravak ptica i staništima od značaja za opstanak biljaka", navodi se u saopštenju.

Bonus video: