Arhitekte podnijele inicijativu: Zaustavite izgradnju 12 spratova

Istakli su da bi zgrada od 12 spratova u bitnoj mjeri degradirala autentičnu auru "Podgorice"
102 pregleda 7 komentar(a)
Soliter, hotel Podgorica, Foto: Privatna arhiva
Soliter, hotel Podgorica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.01.2016. 18:08h

Iz grupe mladih arhitekata okupljenih u udruženju „Kana / Ko ako ne arhitekt", koji su zatražili hitno zaustavljanje izgradnje poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”, saopšteno je da će tu inicijativu podržati i nekoliko uglednih njihovih kolega.

“Podržaće nas nekoliko arhitekata iz generacije kojoj je pripadala i Svetlana Kana Radević, autorka projekta hotela 'Podgorica'. Biće to, takođe, prilika da arhitekti različitih generacija razmijene mišljenja i stavove po pitanju odluke nadležne institucije da izda građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade pored hotela”, navode mlade arhitekte.

Istakli su da bi zgrada od 12 spratova, ako bude sagrađena, u bitnoj mjeri degradirala autentičnu prostornu auru hotela „Podgorica” - jednog od najznačajnijih spomenika savremene crnogorske arhitekture, odnosno kulture građenja.

Kompanija „Normal Tours” započela je pripremu na izgradnji zgrade od 12 spratova, a investicija će biti vrijedna 5,7 miliona eura.

“Zgrada će imati 5.756,80 metara kvadratnih, odnosno 12 spratova. Poslovna zgrada-centralne djelatnosti, gradi se na urbanističkoj parceli br.9 u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom „Rekreativna kulturna zona na obali rijeke Morače - Južni dio 'Izmjene i dopune'”, saopšteno je iz kompanije Žarka Burića.

Mlade arhitekte su uputile inicijativu Upravi za zaštitu kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture da se hotel „Podgorica” stavi pod prethodnu zaštitu.

“Međutim, saopšteno nam je da je ta inicijativa već ranije podnijeta, pa čekamo da nam odgovore dokle se stiglo sa procedurom stavljanja pod prethodnu zaštitu”, navode iz udruženja „Kana/ Ko ako ne arhitekt".

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine je kompaniji “Normal tours” izdao urbanističko-tehničke uslove (UTU) 12. aprila 2013. godine za izgradnju objekta centralnih djelatnosti, na urbanističkoj parceli broj 9. Iz tog Sekretarijata, međutim, nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je, shodno izdatoj dokumentaciji, omogućeno da ta firma može izgraditi zgradu sa 12 spratova pored hotela “Podgorica”.

Tabački most stavljen pod prethodnu zaštitu nakon protesta građana i Mešihata

Ukoliko se usvoji zahtjev arhitekata, to neće biti prvi put u Podgorici da se stavljanjem pod prethodnu zaštitu stopiraju radovi.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je krajem 2014. stari Tabački most na Ribnici stavila pod prethodnu privremenu zaštitu.

Zbog rekonstrukcije starog Tabačkog mosta, započete u oktobru 2014. godine, negodovali su građani, Udruženja, između ostalih i Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Rekonstrukcijom je predviđeno proširenje sa pet na devet metara, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara je donijela rješenje o stavljanju pod prethodnu zaštitu i rješenje o obustavi radova tvrdeći da se radi o zaštićenom kulturnom dobru.

Rješenje o prethodnoj zaštiti trebalo je da istekne u oktobru prošle godine, a “Vijestima” iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara nije saopšteno da li je Tabački most proglašen za spomenik. Iz tog resora ranije su saopštili da su preduzeli korake na "valorizaciji" mosta, što podrazumijeva sačinjavanje elaborata koji sadrži obrazloženi stručni stab o značaju, opisu, svojstvima dobra.

Bonus video: