Bez dozvole za rekonstrukciju: „Mirko i Slavko” prazni i ovog ljeta

Iz budvanskog urbanizma odbili da izdaju dozvolu, pozvavši se na Zakon i činjenicu da objekti odmarališta nisu uknjiženi u katastru
559 pregleda 5 komentar(a)
Buljarica, Foto: Nemanja Vukotić
Buljarica, Foto: Nemanja Vukotić
Ažurirano: 08.01.2016. 16:24h

Budvanski Sekretarijat za urbanizam odbio je zahtjev gradonačelnika Gornjeg Milanovca - da se toj srpskoj Opštini izda građevinska dozvola za rekonstrukciju odmarališta “ Mirko i Slavko” u Buljarici.

"Uvidom u dostavljenu tehničku dokumentaciju utvrđeno je da su objekti privremenog karaktera, a da se traži dozvola za radove koji nisu u vezi sa stabilnošću, već održavanjem objekta. Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, na katastarskim parcelama u vlasništvu Opštine Gornji Milanovac, nije evidentiran nijedan objekat”, piše u obrazloženju odluke Skretarijata.

Pozivajući se na Zakon i činjenicu da objekti odmarališta nisu uknjiženi u katastru, iz budvanskog urbanizma navode da su odbili da izdaju dozvolu za rekonstrukciju.

Srpski mediji prošle godine objavili su da je Opština Gornji Milanovac zatvorila odmaralište, dok ne bude završena rekonstrukcija.

Srpska lokalna uprava je početkom aprila 2014. konačno riješila pitanje imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega je zemljište kampa „ Mirko i Slavko“ upisano u vlasništvo opštine Gornji Milanovac.

Tom uknjižbom istovremeno je izvršeno brisanje uknjižbe sa SIZ-a Dječje zaštite kao nosioca dotadašnjeg prava svojine, a koje je prestalo da postoji 1990. godine usvajanjem Odluke o osnivanju Opštinskog fonda društvene brige o djeci.

“Riješenim imovinskim odnosima stiču su uslovi da opština Gornji Milanovac pristupi ozbiljnijoj rekonstrukciji ovog odmarališta i većim ulaganjima. Dodatno, što se gornjomilanovačka parcela, prema Prostornom planu Opštine Budva, nalazi u zoni 'Turizam' gdje je moguće izvođenje građevinskih radova. S obzirom na to da ovogodišnjim budžetom nisu planirana veća sredstva za potpunu rekonstrukciju ovog odmarališta, a da više nije moguća manja adaptacija zbog veoma lošeg stanja u kome se danas odmaralište nalazi, o čemu govore izveštaji opštinske radne grupe koja je bila nedavno u obilasku kampa, tako da zbog bezbjednosti djece i neuslovnog stanja kampa ove godine neće biti organizovano ljetovanje u crnogorskom odmaralištu Buljarica”, odluka je Opštinskog vijeća nakon izvještaja opštinske radne grupe za procjenu stanja građevinskih objekata u kampu.

Objekti u Buljarici sagrađeni su tokom sedamdesetih godina i riječ je o pet montažnih kućica.

U kampu je do sada odmaralo preko trideset generacija djece iz vrtića, predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca, studenata, prosvjetnih radnika, penzionera iz Gornjeg Milanovca.

Bonus video: