Žabljak pust usred sezone

Situacija se može smatrati elementarnom nepogodom, kaže direktor Turističke organizacije Boro Nikolić
281 pregleda 23 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 08.01.2016. 14:47h

Žabljak je gotovo pust nakon novogodišnjih praznika, kada je zabilježen najmanji broj turista u posljednjih četvrt vijeka.

S obzirom da nema snijega i da skijaška sezona praktično nije ni počela, situacija se može smatrati elementarnom nepogodom, kaže direktor Turističke organizacije Boro Nikolić.

On je “Vijestima” rekao da je u 12 žabljačkih hotela, sa ukupno 1.000 kreveta, evidentirano oko 150 gostiju.

Procjenjuje da ih je još toliko u privatnom smještaju.

“Nadamo se da će u narednom periodu snijeg pasti i da će se koliko-toliko izvući sezona”, kazao je on.

Skijalište Savin kuk još nije otvarano zbog nedostatka snijega, a najzagriženiji za taj sport mogli su bar malo da zadovolje apetite na gradskom skijalištu Javoravača.

Miloš Popović, direktor Turističkog centra Durmitor koji gazduje žičarom Savin kuk, tvrdi da je sve spremno i da se čeka snijeg:

“Dovoljno bi bilo desetak centimetara, ali kiša je i to omela. Nadamo se da će pasti, a raduje okolnost da je tokom novogodišnjih praznika svakodnevno po oko 150 gostiju koristilo uspinjaču radi uživanja u prirodnim ljepotama”.

Vlasnik intimnog i popularnog hotela “Zlatni bor” Radovan Bojović kaže da je posjeta realnost, pošto je to “viša sila odlučila”.

“Ne predajemo se očaju. Moj hotel će i dalje raditi, a raduje okolnost da ima i rezervacija i interesovanja za naredni period. Na ovakve probleme smo navikli”.

Da za lošu posjetu nije kriv samo nedostatak snijega potvrđuje i primjer “Ski” hotela - vlasnik Jovan-Rajo Baranin tvrdi da i dalje radi punim kapacitetom.

Razlog tome je, kaže, što u hotelu ima bazen, saunu i druge sadržaje neophodne u savremenom turizmu.

Baranin ističe da je potražnja tih sadržaja velika i kada je riječ o gostima iz drugih hotela.

Direktor Sportskog centra Žabljak Batrić Grbović kaže da su se turisti interesovali i za usluge sportske dvorane, ali “ne u dovoljnom broju”.

Interesovanje za dvoranu ispoljavali su i vlasnici pojedinih hotela, najviše iz ski centra “Javorovača”, rekao je Grbović.

On je pojasnio da sat vremena korišćenja dvorane košta 20 eura, a da se kuglati može za pet eura.

Stijepović: Neprimjerena odluka Ski- centra da podigne cijene uoči sezone

Pionir žabljačkog turizma i vlasnik hotela “Javor” Mile Stijepović kaže da pamti kopne dane u januaru na Žabljaku, ali ne i malo snijega na masivu Durmitora.

On je ocijenio neprimjerenom odluku Ski-centra Savin kuk da poskupi cijene uoči sezone, istakavši da su hotelijeri zadržali lanjske.

“To je jedini primjer u regionu i to u okolnostima kad značajno kasne sa pripremama i nude nepotpunu infrastrukturu skijališta”, kazao je Stijepović , koji se više od pola vijeka bavi turizmom, istakavši da na durmitorskim skijalištima mora biti snijega.

Stijepović kaže da se sa Turističkom organizacijom Crne Gore mora programski osmisliti niz kulturinih i zimsko-sportskih dešavanja, čime bi se “amortizovao poremećaj nastao u dosadašnjem boravku gostiju”.

“Ministarstvo turizma treba da osjeti probleme na crnogorskim skijalištima i omogući olakšice za turističku privredu u planinskim centrima, jer je ovakvo stanje prava nepogoda u našem poslovanju”.

Bonus video: