Kako u obilju informacija doći do one prave

Kao dio svoje posvećenosti slobodi medija, OBC i ECPMF su lansirali online Resurni centar za slobodu medija, koji bi trebalo da olakša širenje relevantih sadržaja o slobodi medija u Evropi
1 komentar(a)
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Novine, mediji, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 08.01.2016. 11:27h

Nova online platforma je razvijena od strane OBC-a i Evropskog centra za novinare i medijsku slobodu (ECPMF) koja omogućava novinarima, akterima javnog života i građanima pristup ažuriranom materijalu o slobodi medija i pluralizmu u Evropi.

Kao dio svoje posvećenosti slobodi medija, OBC i ECPMF su lansirali online Resurni centar za slobodu medija, koji bi trebalo da olakša širenje relevantih sadržaja o slobodi medija u Evropi.

Inicijativa je dio šireg projekta, finansiranog od strane Evropske komisije koja vidi OBC kao jednog od osnivača Evripskog centra za novinare i medijsku slobodu, osnovanu u Lajpcigu.

Kako bi osigurao sistematski pristup relevantnim i ažuriranim publikacijama, Resursni centar uključuje i odjeljke posvećene isključivo pravnim instrumentima za zaštitu slobode medija u Evropi, odjeljak podrške centrima za novinare koji rade pod prijetnjom, kao i odjeljak za obuku, kao dio veće multimedijalne kampanje o slobodi medija u Evropi.

Medijska sloboda kao problem Evrope

Stvaranje Resursnog centra proizišlo je iz sve većeg pritiska protiv medija u Evropi, dok javna svijest o ovom problemu je i dalje na niskom nivou.

Sloboda medija je narušena u mnogim evropskim zemljama što proizilazi kao rezultat političkog i ekonomskog pritiska i dovodi do erozije profesionalnog standarda i povećavanje autocenzure, kao i fizičkih napada na same novinare.

Kuća slobode medija (Freedom House) napominje da je Evropa drugi region u svijetu po padu slobode medija u posljednjoj deceniji.

Ovakav pad dodatno pogoršava progresivni gubitak interesa i povjerenja prema medijima od strane građana, što je i označeno kao rizik u izvještaju OBC-a.

Istovremeno brojna udruženja, NVO i profesionalne organizacije iznose vrijedne dokumentacije o aktivizmu, analize i zagovaranju o slobodi medija. Takav posao postavlja kao temelj dokumentovane i inkluzivne debate na ovu temu, ali postojeći izvori su fragmentirani, "razbacani" po netu i zbog toga ih je teško prikupiti.

Šta sadrži?

Da bi se odgovorilo na ovaj dvojni izazov, OBC i Evropski centar za novinare i medijsku slobodu su razvili Resursni centar, slobodnu dostupnu online platformu koja skuplja , bira i kategoriše odgovarajući sadržaj o slobodi medija u Evropi.

Cilj inicijative je da stimuliše cirkulaciju kvalitetom sadržaja i javnim debatama, i time da doprinosi većoj svijesti o rizicima i pritiscima koji ograničavaju nezavisnost i pluralizam medija i posljedicama koji ovi imaju za funkcionisanje demokratskih sistema i prava građana.

Na primjer, nedavno otpremljeni materijal, uključuje izvještaj OEBS-a o propagandi u ukrajinskom sukobu, kao i analizu Udruženja makedonskih novinara o krivičnim prijavama protiv novinara u toj zemlji, nudi mogućnost obuke preko online kurseva (CMPF) o "Etici i sigurnosti" i "Kleveti". Možete pronaći i ažuriranu listu za kontakt centre koji nude podršku za novinare koji trpe prijetnje. Posljednje je dodata Slobodna linija za pomoć na Kosovu.

Sortiranje i prikupljanje digitalnog sadržaja

Resursni centar posluje u okviru vodiča digitalnog sadržaja, razvojnog sektora koji se odnosi na razuman način sa jednim od paradoksa informacionog društva, obilja sadržaja na internetu koji može biti prepreka za pristup pouzdanim i ažuriranim izvorima, kao i kontekstu istih.

Pronalazak informacija, stavljanje istih u odgovarajući kontekst, može izuzetno da košta po pitanju vremena, resursa i pažnje.

Kada jednostavno pretraživanje nije dovoljno, vodič pokazuje svoj suštinski značaj jer nudi korisnicima direktan pristup izvorima i sadržaju, za koje bi trebalo više sati da se pretražuje, preispita i da se stavi u odgovarajući kontekst.

Dodatna vrijednost Resursnog centra se sastoji upravo u ponudi razumnog pregleda, na osnovu procesa preliminarne selekcije i mapiranja mnogo sadržaja koji su dostupni na internetu, i koji su sistematizovani tako da svaki korisnik može pronaći materijal koji ga interesuje tako što će ih izabrati na osnovu geografske oblasti, na određenu temu ili vrstu izvora.

Umrežavanje

Resursni centar funkcioniše i kao alatka za umrežavanje, podstiče razmjenu znanja i umrežavanja ne samo među korisnicima već i među institucijama koje proizvode sadržaj.

Ovaj napor je dodatno potpomognut platformom koja skuplja informacije putem interneta, kao sastavnim dijelom projekta, koji omogućava izveštavanje o dokumentima i sadržaju od strane samih korisnika i organizacija aktivnih po pogledu pitanja slobode medija u Evropi.

Širenje kapaciteta ovog projekta ima beneficije i od strateškog partnerstva sa Vikimedijom Italije.

Sadržaj Resursnog centra je rasprostranjen kroz stvaranje novih stavki i integraciju u postojeće članke, kao najveća online enciklopedija, neprikosnovena referentna tačka za nespecijalizovanu publiku.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: