Nikšićani kolo vode kad je riječ o davanju krvi

U akcijama je prikupljeno više od 1.000 jedinica krvi, kaže Drekalović
1 komentar(a)
Milorad Drekalović, Foto: Svetlana Mandić
Milorad Drekalović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.01.2016. 17:59h

Zahvaljujući nikšićkom Crvenom krstu (CK) i donaciji crkve Isusa Hrista Prvog dana iz Kanade, 270 osoba građana Nikšića, Plužina i Šavnika dobilo je invalidska kolica.

Direktor CK Milorad Drekalović tvrdi da skoro da nema nijedne osobe u Nikšiću kojoj su kolica potrebna, a da ih nije dobila: “Po dvoje kolica su dobile osobe iz Plužina i Šavnika, a 266 kolica smo podijelili našim sugrađanima. Kolica, koja koštaju od 400 do 800 dolara, se teško nabavljaju, tako da je zadovoljstvo porodica i ljudi koji su ih dobili veliko”.

On je naglasio da se CK ponosi i time da Nikšić godinama drži primat u dobrovoljnom davalaštvu krvi u Crnoj Gori: “U 2015. smo u dobrovoljnim akcijama prikupili preko 1.000 jedinica krvi, što je podatak za poštovanje, a mimo akcija prikupljeno je preko 200 jedinica. Za porodično davanje ne vodimo statistiku”.

Drekalović kaže da su prva pomoć i briga o starima prioritet CK, pored dobrovoljnog davalaštva i pomoći u hrani, higijeni i namirnicama: “Imamo dvije vrste pomoći staračkim domaćinstvima - na selu i u gradu. Na selu pomoć realizuju stariji aktivisti sa kojima obavezno ide ljekar. Ponesemo i nešto od higijenskih namirnica, a njima prisustvo ljekara i ta psiho-socijalna pomoć znači puno”.

On je najavio da ih očekuje puno posla, s obzirom da je Zakon o radu predvidio da svaka radna organizacija mora da ima 30 odsto zaposlenih koji su završili obuku iz prve pomoći, za šta će biti zadužen CK. Kada je riječ o pomoći u hrani, higijeni i namirnicama, Drekalović kaže da CK pomaže 300-400 porodica godišnje: “Koliko god je teško vrijeme, nekako se koprcamo i snalazimo da ljude koji su u teškom stanju ne ostavimo bez hrane... Mnogo nam pomažu pivara ‘Trebjesa’, Mesna industrija ‘Goranović’ i fabrika obuće ‘Uno’“.

Drekalović: Penzioneri ponajviše odvoje od svoje crkavice

Drekalović kaže da je prošlogodišnja sabirna akcija, organizovana za Dan Crvenog krsta Crne Gore, 29. novembra, bila više nego uspješna, jer je organizovana u pravo vrijeme.

“U 2014. akciju smo organizovali krajem mjeseca i uspjeli smo napraviti samo 50 paketa. Prošle godine smo je organizovali u vrijeme primanja penzija i napravili smo pakete hrane i higijene za 150 porodica. Svaki paket je bio u vrijednosti od preko 50 eura. Izgleda da penzioneri ponajviše odvoje od te njihove crkavice i to je sjajan podatak”.

Bonus video: